V Česku husto sneží. V niektorých krajoch platí vysoký stupeň nebezpečenstva

Veronika Sádovská

Časť územia našich susedov zasiahlo silné sneženie. Napadnú ďalšie centimetre nového snehu a mnohí obyvatelia sa zobudia do typicky zimného rána. Intenzita sneženia spôsobuje v niektorých oblastiach problémy.

Aktuálne prechádza Českom oblačnosť, z ktorej husto sneží. Českí meteorológovia vydali oranžové varovania pre niekoľko okresov v centrálnej časti a na juhu krajiny. Ide o vysoký stupeň nebezpečenstva.

Podľa predpovede môžu za hodinu napadnúť až 3 centimetre čerstvého snehu. Do rána sa tak výška pokrývky zvýši aj o desiatky centimetrov a na horách očakávajú až štvrť metra nového snehu.

K zrážkam sa pridal aj silný vietor, ktorý fúka na väčšine územia Českej republiky. Tieto podmienky môžu výrazne skomplikovať dopravu. Vytvárať sa budú snehové jazyky a to hlavne vo vyššie položených oblastiach.

Na horách toto počasie môže spôsobiť v lepšom prípade nezjazdné cesty a v horšom prerušiť zásobovanie či znemožniť zásah horskej či zdravotnej služby.

Aktuálne už počasie komplikuje dopravu v okolí hlavného mesta. Na cestách v okolí Prahy sa drží vrstva snehu, ktorá môže spomaliť dopravu aj o desiatky minút či spôsobiť nehody.

Výstrahy pred silným snežením a vetrom platia až do zajtrajšieho večera, ale vietor môžu obyvatelia očakávať aj v nasledujúcich dňoch. Vietor môže zajtra v nárazoch dosiahnuť aj rýchlosť 110 km/h.

Oblačnosť sa presúva na juhovýchod, čo znamená, že mieri k nám. Zajtra tak môžeme na Slovensku počítať s novým snehom znova hlavne na severe územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd