V Chorvátsku sa stále trasie zem. Vyhlásili stav prírodnej katastrofy

Peter Minárik

Po včerajšom zemetrasení v Chorvátsku sa zem v tejto oblasti otriasa aj dnes. Po hlavnom zemetrasení, ktoré si vyžiadalo škody sa vyskytlo ešte niekoľko dotrasov.

Obyvatelia Záhrebu sa včera zobudilo do veľmi nepríjemného rána. O 6:24 udrelo zemetrasenie, ktoré podľa Európsko-stredomorského seizmologického centra dosiahlo silu 5.4 Richterovej škály. 

O zhruba polhodinu po tom udrelo ďalšie zemetrasenie o sile 5.0. Od včerajšieho rána zaznamenali seizmológovia ďalšie dotrasy. Celkovo zaznamenali ďalších 6 otrasov so silou od 2.8 do 3.7 Richterovej škály.

Seizmológovia upozorňovali, že sa môžu vyskytnúť ďalšie dotrasy, čoho sa obyvatelia zľakli a mnoho z nich sa vydalo radšej zo Záhrebu smerom k moru. 

Zem sa v Chorvátsku triasla aj počas dnešného dňa. V noci zaznamenali otras o sile 3.0 a posledné zemetrasenie sa vyskytlo pred 5 hodinami a malo silu až 3.7.

Slabšie dotrasy sa očakávajú aj naďalej, no seizmológovia už neočakávajú, že by sa mohlo vyskytnúť zemetrasenie, ktoré by mohlo spôsobiť materiálne škody. 

Vláda vyhlásila oblasť Záhrebu za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou. Do ulíc vyslala armádu, aby pomáhala miestnym obyvateľom.

Včera Európska únia aktivovala mechanizmus civilnej ochrany na čo niekoľko európskych krajín reagovalo a pomohlo Chorvátsku predovšetkým materiálne. Slovinsko, Maďarsko, Rakúsko aj Taliansko vyslalo do oblasti stany, postele, matrace, spacáky a ohrievače. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd