V Chorvátsku sa zem triasla aj na Nový rok. Počet otrasov sa blíži k 300

Dominik Cenkner

V našich končinách sa hovorí - Ako na Nový rok, tak po celý rok. Rozhodne v to nedúfajú obyvatelia centrálnej časti Chorvátska, v ktorej sa aj dnes, už piaty deň po sebe, opäť triasla zem.

Chorvátsko zažíva sériu najhorších dní za dlhé obdobie. Už od pondelka sa tam pravidelne každý deň vyskytujú menšie či väčšie zemetrasenia.

Najsilnejšie zaznamenali v utorok, krátko pred 12:30 h. Podľa seizmológov malo silu 6,4 magnitúdy. Okrem obrovských materiálnych škôd si vyžiadalo aj obete na životoch.

Úrady doposiaľ hlásia sedem mŕtvych. O život prišlo aj 12-ročné dievčatko. Mestá Sisak, Petrinja a Glina, v ktorých zemetrasenie spôsobilo najväčšie škody, sa z nešťastia ešte stále nespamätali.

Dôvodom, okrem rôznych iných, môže byť aj skutočnosť, že otrasy neutíchajú ani v týchto dňoch. Európsko-stredomorské seizmologické centrum (EMSC) informovalo, že otrasy tam zaznamenali aj počas dnešného dňa.

Podľa EMSC mali silu 3,8 a 3,6 magnitúdy. Epicentrum otrasov sa nachádzalo v oblasti mesta Petrinja, ktoré značne postihlo aj spomínané utorkové zemetrasenie.

Smutné je, že do včerajšieho dňa tam zaznamenali 265 otrasov zeme s magnitúdou vyššou ako 1,0. Informáciu priniesli chorvátske médiá.

Tie okrem iného ponúkajú príbehy ľudí, ktorí prišli o všetko. Už niekoľko nocí trávia na ulici alebo v autách.

Región, kde otrasy spôsobujú najväčšie škody, je pomerne riedko obývaný a považovaný za chudobnejší a menej rozvinutý ako zvyšok krajiny.

Navyše počas vojny v Chorvátsku, ktorá prebiehala medzi rokmi 1991 až 1995 bolo veľa domov poškodených, pričom si ich miestni len provizórne opravili.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd