V Chorvátsku výdatne sneží. Snežilo aj v Dubrovníku

Peter Minárik

Balkán zažíva poriadny vrchol zimy. Od včerajšieho dňa tu husto sneží a snehová pokrývka je čoraz hrubšia. Snežiť by malo aj v nasledujúcich hodinách.

Na Balkáne majú snehovú kalamitu. V oblasti už niekoľko hodín pomerne intenzívne sneží a snežiť by tu malo aj počas zajtrajšieho dňa. Sneženie viacerých zaskočilo.

Výdatné sneženie v oblasti spôsobila kombinácia dvoch javov. Od severovýchodu tu totiž po okraji tlakovej výše, ktorej stred sa nachádza nad Pobaltím prúdi studený vzduch. Tento vzduch prúdi aj nad naše územie.

Súčasne sa však nad centrálnym Talianskom nachádza pomerne výrazná tlaková níž a okolo tejto tlakovej níže prúdi nad Balkán vlhkosť. Vo vlhkom a studenom vzduchu sa tak tvoria snehové zrážky.

Výdatné sneženie zasiahlo predovšetkým Chorvátsko. Najviac snehu napadlo v meste Rovinj, kde napadlo až 33 cm. Otočac hlásil 25 cm, Plitvické jazerá 24 cm a Daruvar 19 cm. Záhreb hlásil 4 cm a Šibeník 1 cm.

Snehové vločky sa dokonca objavili aj v Dubrovníku, no sneh tu nenapadol.

V Chorvátsku sneží aj v týchto chvíľach a výdatne. Hlavné diaľnice nestíha chorvátska údržba ciest odhŕňať a sú ťažko prejazdné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd