V Čile vyčíňa požiar. Rozprestiera sa na 290 hektároch lesa

Zuzana Macháčová

Lesný požiar, ktorý od pondelka vyčíňa v čilskom regióne Valparaiso, zachvátil najmenej 290 hektárov lesa. V jednej z obcí bol vyhlásený poplach, pričom plamene zachvátili ďalšie dve lokality v regióne. Boj s požiarom skomplikovali vysoké teploty a silné nárazy vetra.

Národný systém prevencie a reakcie na katastrofy (ONEMI) informoval, že v pondelok v Čile vypukol rozsiahly lesný požiar. Ten je v blízkosti mesta Quilpue v centrálnej oblasti Valparaiso. Požiar pôvodne pokrýval 40 hektárov lesa. O niekoľko hodín sa jeho plocha niekoľkonásobne zväčšila a plamene ohrozili miestnych obyvateľov.

Požiar na troch miestach

Podľa čilskej národnej lesníckej spoločnosti (CONAF) bolo do Quilpue vyslaných deväť tímov hasičov. Použili až päť hasičských vozidiel, dve cisternové lietadlá a štyri vrtuľníky. Plamene zasiahli 290 hektárov. Pre domy a infraštruktúru v oblasti bol vyhlásený červený stupeň požiarneho nebezpečenstva.

V pondelok sa hasiči snažili dostať pod kontrolu aj ďalšie dva menšie požiare v meste Valparaiso. Jeden z nich sa rozprestieral na 30 hektároch a stále nie je uhasený. Druhý sa podarilo uhasiť po štyroch hodinách. Vypálilo až 27,5 hektárov lesa. 

Zdroj: Reuters

Podľa veliteľa hasičského tímu požiar sprevádzali vysoké teploty a silný nárazový vietor. Dodal, že oheň sa začal šíriť smerom k domom na štyroch miestach, takže situácia bola veľmi komplikovaná.

Ako uviedla starostka Quilpue Valeria Melipillan: „Ohniská požiaru ešte nie sú pod kontrolou, momentálne s ohňom bojujú na troch miestach súčasne.“

Zdroj: Reuters

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd