V Egypte budú vyrábať elektrinu v púšti

V Egypte budú vyrábať elektrinu v púšti
Veronika Salayová

Egypt je krajinou bohatou na ropu a zemný plyn. Zároveň je tam slnečno a dostatok jasnej oblohy, čo sú ideálne podmienky na inštaláciu jedného z najväčších solárnych systémov na výrobu elektrickej energie.

V provincii Asuán, asi 650 kilometrov južne od Káhiry, sa na púšti buduje tzv. solárny park. Predpokladá sa, že pokryje asi 37 km² s viac ako 7 miliónmi fotovoltaických solárnych panelov, informuje NASA Earth.

Ide o prvé egyptské solárne energetické zariadenie a odhaduje sa, že bude mať kapacitu na výrobu 1,8 gigawattov elektrickej energie.

Pred piatimi rokmi bol národný dopyt po elektrickej energii 28 gigawattov, zatiaľ čo jeho výroba bola iba 24 gigawattov.

Egypt predpokladá, že s rastúcou populáciou bude musieť zdvojnásobiť svoju kapacitu elektrickej energie.

Na začiatku roku 2018 Egypt čerpal asi 90 % svojej elektrickej energie z ropy a zemného plynu. Do konca roku 2022 chcú zvýšiť zdroje obnoviteľnej energie na 20 % domácej výroby. Do roku 2035 plánujú dosiahnuť až 42 %.

Solárny park Benban bol vyvinutý zaujímavým modelom. Oblasť bola rozdelená na 41 pozemkov rôznych veľkostí a pozemky boli pridelené zhruba 30 vývojárom, ktorí na svoje pozemky inštalovali solárne panely, transformátory a ďalší hardvér. 

Zatiaľ je solárny park dokončený na 80 %.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd