V Európe je mimoriadne teplo. V Nemecku padol rekord

Peter Minárik

V Nemecku namerali nový teplotný rekord pre mesiac jún. V obci Coschen na nemecko-poľskej hranici v stredu meteorológovia namerali 38,6 stupňa Celzia. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Nemeckú meteorologickú službu (DWD).

Doteraz najvyššiu teplotu - 38,5 stupňa Celzia - namerali v roku 1947 v západonemeckom meste Bühlertal hneď dvakrát, a to 27. a 28. júna.

Červený kríž varoval, že vlna horúčav, ktorá zasiahla v stredu veľkú časť Európy vrátane Francúzska či Talianska, môže mať katastrofálne dôsledky. Pripomenul leto v roku 2003, keď v Európe v dôsledku horúčav zahynulo približne 70.000 ľudí.

Historický teplotný rekord v Nemecku má hodnotu 40,3 stupňa Celzia, ktorú namerali 5. júla v roku 2015 v Kitzingene v spolkovej krajine Bavorsko. Meteorológovia neočakávajú, že by teploty stúpli k tejto hodnote, hoci to s určitosťou nevylúčili.

Francúzsky denník Le Parisien informoval, že podľa meteorologickej služby Méteo-France môže aj tento rok "hroziť" teplotný rekord 44,1 stupňa Celzia, ktorý bol nameraný v roku 2003.
      Meteorológovia očakávajú, že horúčavy by mali kulminovať od štvrtka do piatku. Na väčšine vnútrozemia na juhu i vo vyšších oblastiach by sa maximálne denné teploty mali pohybovať v rozmedzí 40-42 stupňov Celzia. V niektorých francúzskych mestách vrátane Paríža úrady nariadili zrušiť v tieto dni na školách vyučovanie.

(TASR)

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd