V Európe padajú teplotné rekordy. Vysoké teploty čakajú do polovice me

Peter Minárik
Po relatívne chladnom auguste prakticky v celej Európe začal september s nezvyčajne teplým počasím.

Augustové počasie nepotešilo nielen našich prevádzkarov kúpalísk, ale aj vo väčšine západnej a strednej Európy. August totiž skončil v mnohých oblastiach západnej a strednej Európy pod hranicou dlhodobých teplotných priemerov. V našej oblasti sa teploty počas mesiaca august pohybovali o 1 až 1,5°C nižšie ako je bežné na súčasnú ročnú dobu. Na vine boli časté prechody studených frontov, ktoré prinášali búrky a chladnejšie severozápadné prúdenie. Teplotne nad priemerom skončili len štáty vo východnej Európe.

Začiatok septembra prináša teplotné rekordy

Zatiaľ čo august priniesol chladné počasie, tak diametrálne odlišne začal začiatok septembra. Dominantný vplyv na počasie v mnohých regiónoch Európy má rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá aktuálne ovplyvňuje aj počasie na našom území.

V rámci tejto oblasti vysokého tlaku vzduchu prúdi do Európy teplejší vzduch. Ten sa prejavil predovšetkým v oblasti Pyrenejského polostrova, kde panuje extrémne horúce počasie, ktoré pokorilo aj teplotné rekordy. V pondelok o 13:38 namerali v španielskom meste Sancular La Mayor teplotu +46,4°C, čo je najvyššia nameraná teplota v septembri v celej Európe. Doterajší rekord držalo talianske mesto San Severu, kedy tu v roku 1946 namerali +45,7°C.

Extrémne teplé počasie však panovalo aj v ďalších oblastiach Pyrenejského polostrova a to predovšetkým v oblasti Sevilly, kde teploty prekonávali hranicu +40°C. Veľmi teplo však je aj na juhu Francúzska, kde poľnohospodárov v okolí Nice trápi vysychanie riek.

Pohľad na aktuálnu teplotnú mapu odchyliek od dlhodobých priemerov hovorí jasne. V Európe je september zatiaľ veľmi teplý a teploty sa pohybujú v priemere o 2°C vyššie ako je zvykom na súčasnú ročnú dobu. Rekordne teplo je práve v oblasti Pyrenejského polostrova, kde sa teploty pohybujú zatiaľ o 5°C nad úrovňou dlhodobého priemeru.

Pred nami sú naďalej veľmi teplé dni

Milovníci slnka a tepla nemusia chodiť k moru. Pokojne sa stačí vydať na naše kúpaliská a jazerá. Teploty sú totiž aj na našom území veľmi vysoké, a tak to bude ešte niekoľko dní.

Počasie totiž ovplyvňuje oblasť tlakovej výše a do Európy zateká teplý vzduch a zatiaľ čo pred rokom teploty prekračovali ledva hranicu +20°C, tak tento rok sa šplhajú nad hranicu +30°C.

Až do polovice septembra čaká naše územie prevažne jasné až polooblačné počasie s minimom zrážok a s dennými teplotami, ktoré sa budú pohybovať od +24 až do +31°C. Veľmi teplý bude už nasledujúci víkend. Teploty sa na Slovensku budú pohybovať až o 10°C nad úrovňou dlhodobého priemeru.

Ochladenie až budúci víkend

Zmena počasie príde postupne v priebehu budúceho týždňa. Cez Európu začne postupovať studený front, ktorý postupne od západu bude prinášať ochladzovanie. Na našom území by slnečné a teplé počasie malo vyvrcholiť predbežne v priebehu budúceho piatka.

Počas víkendu sa očakáva prechod studeného frontu s búrkami a s dažďom a teploty sa vrátia na úroveň dlhodobého priemeru.

Pred nami je tak ešte niekoľko slnečných a teplých dní. Detailnejšiu predpoveď na september nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd