V Európe sa vyskytujú búrky. Udrelo už niekoľko bleskov

Peter Minárik

Počasie je v oblasti Európy aktuálne veľmi dynamické. Vyskytujú sa zrážky, no tie prinášajú aj búrky. Tie sa dokonca vyskytujú nad našim kontinentom aj v týchto chvíľach.

Nad starým kontinentom panuje aktuálne veľmi premenlivý charakter počasia za čo môže aj postupujúci studený front. Na ňom sa vyskytujú zrážky.

Jeden front ovplyvňoval počasie v Európe už počas včerajšieho dňa, no ďalší studený front začína počasie ovplyvňovať práve v týchto chvíľach

Vyskytujú sa búrky

Počasie tak prináša početné zrážky, ktoré sú aj intenzívnejšie. Vplyvom toho, že studený front rozdeľuje teplotne dve výrazné vzduchové hmoty a od západu je nad kontinent vháňaní vlhší vzduch dochádza k výraznému premiešavaniu vzduchových hmôt.

To následne podmieňuje dynamiku a vďaka tomu sa nad Európou vyskytujú búrky.

Búrky sa nad našou oblasťou vyskytli už uplynulú noc a počas dnešného dňa. Niekoľko bleskov udrelo na Šumave, či v Poľsku alebo na západe Rakúska. Výrazne sa blýskalo v noci aj v Nemecku.

Najsilnejšie búrky sú v Chorvátsku

Detekcia bleskov zaznamenala za uplynulých 24 hodín nad regiónom strednej Európy už okolo 4700 bleskových úderov.

V týchto chvíľach sú búrky najaktívnejšie na severe Chorvátska v oblasti Istrie, či na severozápade Nemecka, kde sa vyskytujú početné búrky.

aktuálna blesková aktivita nad Európou, zdroj: Blitzortung
aktuálna blesková aktivita nad Európou, zdroj: Blitzortung

Uplynulé popoludnie však prinieslo množstvo búrok aj do Francúzska, či do oblasti Beneluxu. Búrky sa pri prípadných prehánkach môžu vyskytovať v našej oblasti aj v nasledujúcich hodinách.

Kde udreli blesky za uplynulých 24 hodín nájdete v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd