V Európe zúrili tornáda. Tornádo o sile F2 včera ničilo južné Nemecko

Peter Minárik
Silné búrky priniesol studený front, ktorý sa presúva cez Európu. V Nemecku sa tento týždeň vyskytlo až 6 tornád.

Až 6 tornád napočítali nemeckí meteorológovia počas utorka a stredy v Nemecku. Najsilnejšie tornádo sa vyskytlo v priebehu včerajšieho večera. Vyskytlo sa severozápadne od Mníchova a podľa spôsobených škôd dosiahlo intenzitu o sile F2. Takéto silné tornáda sú v našej oblasti nezvyčajné.

 

V utorok sa silné búrky vyskytli v centrálnej časti Nemecka a priniesli celkovo štyri tornáda. Tie spôsobili len menšie škody a vyžiadali si niekoľko zničených striech a stromov. Omnoho vážnejšie boli tornáda, ktoré sa včera večer vyskytli na juhu Nemecka. Jedno sa vyskytlo v okolo Freiburghu na juhozápade Nemecka a druhé, výrazne silnejšie ničilo mestá Stettenhofen a Affing, severne od Augsburgu.

 

Tornádo, ktoré tu dosadlo prinieslo krúpy s priemerom 5 cm a poryvy vetra s rýchlosťou cez 120 km/h. Tornádo spôsobilo najvážnejšie škody na 150 metrovom páse. Množstvo domov prišlo o svoje strechy a na niektoré pôsobilo tornádo až deštrukčne a tieto domy budú musieť byť zbúrané.

Séria tornád, ktorá sa vyskytla v Nemecku si našťastie nevyžiadala obete na životoch. Zranilo sa sedem ľudí, ale škody sa počítajú na milióny eur.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd