V Európskej únii tento rok vyhorela najväčšia plocha za 16 rokov

Veronika Sádovská

Požiare tento rok pokryli v štátoch Európskej únie druhú najväčšiu plochu od začiatku sledovania. Vznikli vo viacerých štátoch a mnohé hasili niekoľko dní či týždňov.

Spoločné výskumné centrum pôsobiace pri Európskej komisii vo štvrtok uviedlo, že tento rok zhorelo v dôsledku požiarov v Európskej únii 600 731 hektárov. Ide o druhé najvyššie číslo od roku 2006, kedy sa začali požiare sledovať.

To je takmer dvojnásobok veľkosti Luxemburska, poznamenáva agentúra Reuters. Doteraz najhoršie boli požiare v roku 2017 – vtedy zhorelo 987 844 hektárov.

Požiare boli vo viacerých krajinách

Viac ako desiatka európskych krajín sa trápila požiarmi, ktoré prinútili tisíce ľudí k evakuácii, zničili domy a podniky. Krajiny ako Taliansko, Španielsko a Francúzsko stále čelia extrémnym rizikám požiarov. Obdobie požiarov v stredomorskej oblasti zvyčajne trvá od júna do septembra.

Juhoeurópske krajiny ako Portugalsko a Grécko sú väčšinu leta vystavené šíriacim sa požiarom, no tohtoročné vyššie teploty ako zvyčajne predstavujú vážne riziko požiarov aj v Nemecku, Slovinsku a Českej republike.

Požiare sa nevyhli ani krajinám ďaleko od Stredomoria. Požiar v Českom Švajčiarsku bol pre našich susedov veľkou skúškou. Veľké požiare sa však rozhoreli napríklad aj v Nemecku a zopár menších v dôsledku tepla a sucha aj na Britských ostrovoch.

Aktívne požiare v Európe od 28.7. do 4.8.
Aktívne požiare v Európe od 28.7. do 4.8.

Victor Resco de Dios, profesor lesného inžinierstva na španielskej univerzite Lleida, uviedol, že veľké požiare vo Francúzsku a Portugalsku začiatkom júla boli neobyčajne rozsiahle a ukázali, ako klimatické zmeny spôsobujú, že obdobie požiarov začína skôr a trvá dlhšie.

Riziko vzniku požiarov je stále vysoké nielen v Stredomorí, ale aj u nás. Pôdne sucho sa síce zmiernilo, vegetácia postupne ožíva, avšak vlny horúčav stále mimoriadne vysúšajú rastliny. Aktuálne zažívame ďalšiu z nich a trvalé zrážky sú v nedohľadne.

Ako sa vyjadril Victor Resco de Dios, niektoré opatrenia môžu pomôcť obmedziť požiare, ako napríklad zakladanie kontrolovaných požiarov, ktoré napodobňujú požiare nízkej intenzity v prírodných ekosystémových cykloch.

Ale bez prudkého zníženia emisií skleníkových plynov spôsobujúcich zmenu klímy sa vedci zhodujú v tom, že vlny horúčav, požiare a ďalšie klimatické vplyvy sa výrazne zhoršia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd