V hniezdach vtákov sa hromadí odpad. Odborníci varujú

Peter Minárik

Poľskí vedci priniesli alarmujúcu správu. Až takmer v polovici hniezd bocianov sa nachádzajú odpadky. Jedná sa prevažne o nylónové nite a fólie. Odpad skracuje život vtákom.

Ľudia produkujú obrovské množstvo odpadu, ktorý je v v životnom prostredí prítomný takmer všade. Zvieratá sa museli prítomnosti odpadu prispôsobiť a niektoré ho od potravy nedokážu spoľahlivo rozlíšiť a odpad sa dostáva až do ich tiel.

Odpad vtáky nielen konzumujú, ale dokonca ho niektoré vtáky považujú za súčasť prírody. Austrálsky vták šiatorník sa plastovým odpadom a lesklým celofánom dokonca ozdobuje aby vábil samičky.

Vrabci do svojich hniezd zasa prinášajú ohorky cigariet, ktoré majú pôsobiť ako prostriedok proti vonkajším parazitom. Z dlhodobého hľadiska však prítomnosť toxínov oslabuje organizmus ich mláďat. 

V Poľsku zistili, že až v 42% hniezd bocianov sa nachádza nejaký odpad. Prítomnosť odpadu znamená nebezpečie pre mláďatá a v reťazci potom vedie k skoršiemu úhynu. 

Od päťdesiatych rokov do roku 2017 vyrobil človek 8,3 miliardy ton plastov pričom každoročne sa počet plastov zvyšuje. Problémom je najmä veľmi dlhá doba ich rozkladu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd