V Indii zúria búrky a lejaky. Blesky už zabili 39 ľudí

Veronika Sádovská

V Indii zúria silné lejaky a aj búrky. Len na zásah bleskom zomrelo za pár dní takmer 40 ľudí. Lejaky tam môžu spôsobiť aj rozsiahle zosuvy pôdy.

Severnou časťou Indie prešli včera silné zrážky a búrky. Len za 24 hodín v štáte Uttarpradéš zomrelo 12 ľudí počas toho, ako lejaky a zosuvy zrútili ich domy.

Zabíjali aj blesky

Len za jeden deň sa stali obeťami bleskov desiatky ľudí rôzneho veku. Napríklad aj 15-ročný chlape v mestec Prajágrádž, ktorý s kamarátom vyliezol na strechu domu. Jeden chlapec po zásahu zomrel a druhý vyviazol s mnohými zraneniami. 

Blesky už v posledných piatich dňoch zabili v tomto štáte takmer 40 ľudí. Ďalší ľudia sa stali obeťami lejakov či zrútených domov.

Búrky sú v Indii počas monzúnov bežným javom. Monzúnové obdobie trvá od júna do septembra, kedy sa najčastejšie objavujú aj zosuvy pôdy a veľké povodne.

Čo je prekvapivé je stúpajúca tendencia obetí úderu bleskom. V posledných rokoch sa však počet ľudí zabitých bleskom zvýšil: v roku 2016 to bolo 1 489 ľudí a v roku 2021 až 2 869.

Dôvodom je podľa riaditeľky Strediska pre vedu a prírodné prostredie, Sunity Narainovej, aj globálne otepľovanie. To spôsobuje silnejšie búrky s intenzívnejšou bleskovou aktivitou.

Zatvorené školy a home office

Kvôli lejakom, povodniam a zaplaveným hlavným cestám zatvorili aj školy. Úrady nariadili obyvateľom pracovať z domu, pokiaľ to je možné.

Výdatné zrážky ale neustávajú a očakávajú sa aj v najbližších dňoch.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd