„Môj hrubý odhad veľkosti líbyjských krúp. Vzhľadom na to, že táto osoba mala štíhlu ruku, predbežný odhad dáva približne 20 cm. V porovnaní s mojou rukou by to mohlo byť 21 až 22 cm. Podľa môjho názoru malo toto krupobitie najmenej 18 až 20 cm, čo z neho robí pravdepodobne takmer svetový rekord!, “ odhaduje odborník. 

Odhad priemeru krúpy z Tripolisu v Líbyi. Foto: Dr. Mateusz Taszarek/Severe Weather Europe
Odhad priemeru krúpy z Tripolisu v Líbyi. Foto: Dr. Mateusz Taszarek/Severe Weather Europe

Veľkosť ľadových krúp v Líbyi budú ďalej skúmať. Na oficiálne výsledky si ešte musíme počkať. 

Podľa NOAA patrí oficiálny svetový rekord ľadovej krúpe s dĺžkou 20,3 cm, ktorá spadla počas krupobitia v 23. júla roku 2010 pri Viviane v Južnej Dakote v USA. Táto ľadová krúpa mala po obvode 47,3 cm a mala hmotnosť 0,88 kg. 

Existujú aj ďalšie, nepotvrdené správy o podobne veľkých ľadových krúpoch. Napríklad mesto Ponca v štáte Oklahoma bolo 17. apríla 1935 údajne zasiahnuté krúpami o veľkosti 20 cm.

Najťažšia ľadová krúpa, ktorá bola oficiálne uznaná, spadla počas silného krupobitia v bangladéšskej štvrti Gopalganj 14. apríla 1986. Ľadová krúpa vážila rekordné 1 kilo.

Najsmrteľnejšie krupobitie zasiahlo Indiu 22. apríla 1888, konkrétne časti Moradabad a Beheri. Vtedy počas krupobitia zomrelo až 246 ľudí.