V Maďarsku začali obmedzovať pitnú vodu. Ľudom rozdávajú pokuty

Peter Minárik

Maďarsko už niekoľko týždňov sužuje pomerne suché počasie, pričom pretrvávajúce sucho zvýrazňuje nedostatok vody. Niektoré oblasti preto začali obmedzovať pitnú vodu.

Suché a teplé počasie, ktoré trápi aj Maďarsko sa začína podpisovať pod nedostatkom pitnej vody a preto vodárenské spoločnosti na severe Maďarska zaviedli krízové opatrenia.

Vodárenská spoločnosť Duna Menti zaevidovala ešte v pondelok výrazne zvýšenú spotrebu vody. Šetrením sa preukázalo, že zvýšená spotreba je zapríčinená predovšetkým napúšťaním bazénov a závlahám.

Napriek tomu, že všetky vodárenské zariadenia idú na plný výkon, tak nestíhajú dočerpávať pitnú vodu do zásobníkov.

Preto spoločnosť včera večer pristúpila k obmedzeniam, ktoré platia zatiaľ do odvolania v oblastiach  Pilis-Dunakanyar, neďaleko Štúrova a v ďalších ôsmich regiónoch, nachádzajúcich sa severne od Budapešti.

Zakazuje sa používanie vody na iné účely ako na uspokojenie základných životných potrieb. Opatrenia začali kontrolovať miestne úrady, ktoré ľuďom udeľujú pokuty.

Suché počasie by sa pritom v Maďarsku malo ešte zvýrazniť. Už zajtra by mali teploty prekračovať hranicu až +40 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd