V najbližších dňoch nás čaká krásne nebeské divadlo. Čo všetko budeme môcť pozorovať?

Dominik Cenkner

K letu už nejak patrí aj nočné pozorovanie oblohy. Na svoje si už v najbližších dňoch prídu nielen romantici, ale aj milovníci nočnej oblohy.

Všetko začne už počas tohto víkendu. Na oblohe nastane pôsobivé stretnutie planét a Mesiaca v splne. Koncom júla sa zas môžeme tešiť na najkrajší pohľad na Mliečnu cestu a čaká nás aj roj Perzeidov. Poďme však po poriadku.

Mesiac sa dostane veľmi blízko veľkých planét. Teraz sa dostáva do fáze splnu, pričom je na opačnej strane oblohy. V rovnakej časti sa pritom nachádzajú aj Jupiter so Saturnom, ktoré sú blízko opozície so Slnkom.

Najkrajšie ich bude vidieť v noci z nedele na pondelok, teda z 25. na 26. júla. Mesiac, Jupiter a Saturn vytvoria pekný trojuholník, pričom vidieť ich bude celú noc.

V ďalších dňoch sa ukáže Mliečna cesta

Mesiac okolo splnu ruší pohľad na Mliečnu cestu. To sa však v najbližších dňoch zmení.

Naša prirodzená družica totiž ustúpi z nočnej oblohy na rannú a podmienky na jej pozorovanie sa tým výrazne zlepšia.

Práve v lete, na prelome júla a augusta možno Mliečnu cestu pozorovať najlepšie. Dopomôže tomu aj to, keď sa vyberiete napr. do Polonín, kde sa nachádza jedno z najtmavších miest na Slovensku, ktoré je ako stvorené na pozorovanie nočnej oblohy.

Roj Perzeidy

Už na budúci týždeň sa začnú objavovať taktiež aj Perzeidy. Ide o jeden z najobľúbenejších meteorických rojov.

Tento rok síce vyvrcholia v noci z 12. na 13. augusta, ale prvé Perzeidy budeme môcť pozorovať už v najbližších dňoch. Kadencia meteorov pritom bude každým dňom pozvoľna stúpať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd