V nedeľu dorazia na Slovensko veľmi silné búrky. Vietor presiahne 100 km/h

Ľubomír Franko

V nedeľu očakávame na Slovensku nebezpečnú búrkovú situáciu. Cez naše územie prejde niekoľko výrazných búrok, ktoré môžu páchať rozsiahle škody. Toto zatiaľ vieme.

V oblasti nášho územie sa začal vlniť studený front. V sobotu večer a počas noci na nedeľu sa v oblasti Álp vytvorí na fronte samostatná tlaková níž. Tá bude postupovať ďalej na severovýchod a počas svojej existencie prinášať veľmi silné búrky.

V našej oblasti sa bude nachádzať veľmi teplý a vlhký vzduch, zároveň začne od severozápadu po zadnej strane tlakovej níže prenikať studený vzduch.

Okrem vysokej vlhkosti a teploty sa bude nad našim územím počas celej nedele nachádzať nezvyčajne silné prúdenie. 

Vzhľadom na prúdenie, ktoré by malo byť silné aj pri povrchu, sa očakáva výrazná dynamika atmosféry. Znamená to, že búrky budú nielenže postupovať rýchlo, no takisto sa budú veľmi rýchlo organizovať do búrkových komplexov.

Búrky môžu spôsobiť škody

Najlepšie podmienky pre búrky sú doposiaľ predikované pre západ a stred Slovenska, kde budú silné už od ranných hodín. Na východe by mali byť o niečo slabšie, na intenzite budú naberať vo večerných hodinách.

Najnebezpečnejším sprievodným javom pri nich bude nárazový vietor, ktorý môže na západnom a strednom Slovensku lokálne dosiahnuť rýchlosť až cez 100 km/h. Takto silný nárazový vietor môže napáchať rozsiahle škody. 

Nárazy vetra môžeme pozorovať aj na obrázku nižšie, ktorý ukazuje maximálne nárazy vetra za 24 hodín v oblasti Slovenska za nedeľu. Môžeme tam pozorovať, že lokálne predikujú modely s nárazmi vetra aj vysoko cez 100 km/h.

Presná poloha búrok sa z jedného výstupu modelu určiť nedá. Preto si treba nasledujúci obrázok interpretovať ako potenciál, že silný vietor môže nastať, no netreba brať do úvahy presnú polohu silného vetra.

Maximálne nárazy vetra pri búrkach v nedeľu, zdroj: Meteologix
Maximálne nárazy vetra pri búrkach v nedeľu, zdroj: Meteologix

Okrem silného vetra sa môžu lokálne vytvori’t aj supercelárne búrky. Tie môžu byť sprevádzané najmä krupobitím, no takisto aj silným nárazovým vetrom.

V predpovedi je stále vysoká neistota

Napriek tomu, že modely predikujú vhodné podmienky pre mimoriadne silné búrky, nie všetky sa zhodujú v ich presnej polohe. 

Veľmi dôležitá bude poloha samostatnej tlakovej níže, ktorá sa bude presúvať cez Rakúsko a východné Česko ďalej na severovýchod.

V prípade, že sa táto tlaková níž posunie o niečo západne, najsilnejšie búrky budú na západe Slovenska.

Pokiaľ sa ale posunie o pár desiatok kilometrov východne, najsilnejšie búrky hrozia na strednom a východnom Slovensku.

Dobrú analýzu zverejnil Český hydrometeorologický ústav. Na analýze môžeme pozorovať očakávanú polohu tlakovej níže podľa štyroch rôznych modelov (GFS, ICON, ECMWF, ALADIN).

Poloha tlakovej níže podľa rôznych modelov, zdroj: CHMI
Poloha tlakovej níže podľa rôznych modelov, zdroj: CHMI

Zatiaľčo model ICON a ECMWF sa v polohe zhodujú, ALADIN dáva polohu níže viac na juhozápad, GFS zas viac na východ.

Vzhľadom na neistotu predpovede je tak stále obtiažne povedať, v ktorom regióne Slovenska by mali byť búrky najsilnejšie.

Situáciu budeme preto aktualizovať v ďalšom článku, ktorý vydáme v sobotu vo večerných hodinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd