V Nemecku bolo v noci až -27 °C. Večer dorazí arktický vzduch aj na Slovensko

Dominik Cenkner

Nemecko, zvlášť jeho centrálna časť, zažili v uplynulú noc poriadne mrazy. Miestami teplota klesla pod -25 °C, a teda tam bolo najchladnejšie za posledných 60 rokov.

Jasná obloha, značné množstvo snehu, slabý vietor a najmä príliv arktického vzduchu sa v Nemecku postarali o to, že nočné teploty tam klesali poriadne nízko.

Kým na severe a juhu krajiny teploty počas noci klesli na -1 °C až -10 °C, v centrálnej časti Nemecka bolo ešte chladnejšie. Z dostupných údajov vyplýva, že najchladnejšie bolo v spolkovej krajine Hesensko a Durínsko.

V obci Sontra, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 265 m, teplota klesla na -25,6 °C. Pre danú stanicu ide o absolútny rekord za dobu meraní. Tá sa tam zaznamenáva od roku 1961.

Ak by teplota klesla ešte o 0,7 °C viac, prekonal by sa absolútny rekord platný pre celé Hesensko. Ten bol nameraný v roku 1956, pričom vtedy teplota klesla na -26,3 °C.

V Durínsku bolo najchladnejšie v meste Mühlhausen, ktoré sa rozprestiera v nadmorskej výške 193 m. Teplota tam klesla na -26,7 °C.

Nočné teploty v Nemecku, pričom zakrúžkované sú hodnoty v obci Sontra a meste Mühlhausen, zdroj: wetteronline.de
Nočné teploty v Nemecku, pričom zakrúžkované sú hodnoty v obci Sontra a meste Mühlhausen, zdroj: wetteronline.de

Aj keď išlo o poriadne mrazy, k prekonaniu absolútneho rekordu platného pre celé Nemecko mali teploty ešte poriadne ďaleko. Najnižšiu teplotu v Nemecku zaznamenali v roku 1956. Vtedy v Bavorsku v meste Waldsassen klesla teplota na -36,3 °C.

Ďalšie noci by už také chladné byť nemali. Naopak, arktický vzduch sa rozšíri aj do našej oblasti. Ochladzovať sa začne večer.

Už zajtra sa preto očakáva, že teploty počas dňa nevystúpia nad 0 °C. Budú sa totiž pohybovať v rozmedzí od -7 °C do -1 °C, na severe dokonca od -13 °C do -7 °C. Celodenné mrazy sa očakávajú na Slovensku aj nasledujúce dni a v noci budú klesať teploty až pod -20 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd