V Nemecku začal jazdiť vlak na vodík

Ľubomír Franko

Novú technológiu predstavili francúzski vedci. Vymysleli vlak, ktorý je poháňaný vodíkom. Vlak neprodukuje takmer žiadne emisie a záujem oň majú už viaceré krajiny.

Prvý vlak od francúzskej spoločnosti Alstom predstavili na železničnej trati medzi nemeckými mestami Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervorde a Bextehude na severe krajiny.

Ako uviedol šéf Alstomu Henri Poupart-Lafarge, prvý vodíkový vlak sveta začína komerčnú prevádzku a je pripravený na sériovú výrobu. Záujem o takýto typ vlaku vyjadrili aj ďalšie krajiny ako Británia, Dánsko, Francúzsko, Holandsko, Nórsko, Taliansko či Kanada. 

Pohon funguje na palivových článkoch. Tie produkujú elektrickú energiu zlučovaním kyslíka a vodíka, pričom jedinými emisiami tohto procesu sú vodná para a voda. Zvyšná, nepoužitá energia sa skladuje v akumulátoroch na palube vlaku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd