V noci nás čaká spln Mesiaca, nazývaný aj Veľký Mesiac. Prečo?

Veronika Salayová

Počas noci z pondelka na utorok nás čaká spln Mesiaca. Septembrový spln mesiaca Indiáni nazývali aj Big Moon, čiže Veľký Mesiac. 

Spln Mesiaca nastáva v utorok 21. septembra o 1.55 hod. K septembrovému splnu sa viaže mnoho pozorovaní a tradícií, a tento spln tak dostal viacero pomenovaní.

Jedným z pomenovaní je aj Big Moon, čiže Veľký Mesiac, ktorý sa podľa indiánskej tradície viaže k pozorovaniu, že septembrový spln je jasnejší a pri žatve osvetľuje polia a svojím jasom napomáha k lepšej viditeľnosti pri zbere úrody.

Na severnej pologuli Mesiac vychádza veľmi skoro po západe slnka a poskytuje tak dostatok jasného svetla pre poľnohospodárov, ktorí zbierajú letné plodiny.

Septembrový spln sa viaže najmä k jeseni, pretože je najbližšie k jesennej rovnodennosti. V mnohých kultúrach sa septembrový spln viaže k samotnej oslave jesene.

Oslava septembrového splnu vo svete

Ďalším známym pomenovaním septembrového splnu je Harvest Moon, čiže oslava žatvy, čo korešponduje so zbieraním úrody a s prichádzajúcim jesenným obdobím. 

V Číne sa napríklad septembrovému splnu hovorí Mooncake, a táto udalosť je spojená s príjemnou tradíciou. Rodiny a priatelia sa spolu stretávajú a jedia koláče a pijú čaj pri splne Mesiaca.

V Kórei sa tento spln oslavuje ako Chuseok, ktorý je jedným z najdôležitejších sviatkov Kórey. Ľudia cestujú späť do svojich rodných miest, aby sa znova stretli so svojou rodinou, a starajú sa o hroby svojich predkov. 

K tradičným aktivitám patrí výmena darčekov, hranie ľudových hier, pitie ryžového vína a jedenie ryžového koláča v tvare polmesiaca. 

Septembrový spln Mesiaca má vo svete dlhú tradíciu a históriu. Ak vás fascinuje nočná obloha so žiarivým mesiacom v splne, môžete si ho vychutnať práve dnes v noci. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd