V noci opäť preletia satelity Starlink. Ako ich pozorovať?

V noci opäť preletia satelity Starlink. Ako ich pozorovať?
Ľubomír Franko

V noci zo štvrtku na piatok vypustila spoločnosť SpaceX 60 satelitov, ktoré budú v budúcnosti súčasťou obrovského projektu. Ten by mal pokryť celú Zem superrýchlym internetom. Satelity môžeme v týchto dňoch pozorovať aj voľným okom. Pozrite si kde.

Počas minulej noci nám viacerí čitatelia nahlásili na oblohe zvláštny úkaz. Niekoľko desiatok, po sebe idúcich jasných svetiel, ktoré v línii postupovali naprieč nočnou oblohou. Ide práve o satelity spoločnosti SpaceX, ktoré zospodu osvetľujú slnečné lúče.

Satelity SpaceX, ktoré budú tvoriť v budúcnosti internetovú sieť Starlink, budeme môcť pozorovať aj dnes. Z nášho územia budú viditeľné nasledovne:

V oblasti Bratislavy (podobne aj v celej západnej polovici Slovenska) by mali byť pozorované od 22:37 do 22:47, vyletieť by mali nad juhozápadným obzorom (azimut 219,71°) a postupne by sa mali dostať do uhlovej výšky 37,58°, ktorú dosiahnu o 22:42. Línia satelitov potom začne na oblohe zdanlivo klesať, smerom k severovýchodnému obzoru (azimut 66,94°).

V Košiciach (podobne aj v celej východnej polovici Slovenska) vyletia nad juhozápadný obzor o 22:36 (azimut 225,93°) a zapadať by mali okolo 22:48 nad severovýchodným obzorom (azimut 66,10°). Satelity dosiahnu maximum o 22:43 v zdanlivej uhlovej výške 46,58°. Znamená to, že čím východnejšie sa na Slovensku nachádzame, tým vystúpia satelity na oblohe zdanlivo vyššie (budú lepšie podmienky na ich pozorovanie).

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd