V noci sa Slovenskom prehnali búrky. Zanechali spadnuté stromy

Peter Minárik

Počas uplynulej noci cez naše územie postupoval studený front na čele ktorého sa vyskytovali silné búrky. Tie boli sprevádzané silným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami. Búrky spôsobovali aj škody.

Včerajší deň bol na našom území najteplejším dňom roka. Teploty vystúpili na Záhorí až na +36 °C. Do našej oblasti prúdil veľmi teplý vzduch od juhozápadu vďaka ktorému spomínané teploty stúpali tak vysoko.

Slnečné počasie a prílev teplého vzduchu na našom území labilizoval atmosféru a do tohto labilného prostredia prišiel studený front. Na jeho čele dochádzalo k tvorbe rozsiahleho búrkového komplexu.

Ten sa tiahol z Poľska, cez naše územie, Alpy až nad severné Taliansko a prinášal významnú bleskovú aktivitu. Detekcia bleskov zaznamenala na studenom fronte desiatky tisíc bleskov. Ich počet prekonal hranicu 100 000.

Intenzívne búrky zasiahli aj naše územie. Búrky dorazili krátko po 20:00 a udreli najskôr na Záhorie, kde spôsobovali aj škody. V Skalici fúkal silný vietor, ktorý vyvrátil niekoľko stromov.

Následne búrky postupovali cez naše územie a prinášali významnú bleskovú aktivitu predovšetkým na západné Slovensko. Detekcia bleskov zaznamenala na našom území až takmer 9400 bleskových úderov.

Okrem výraznej bleskovej aktivity a silného vetra prinášali búrky aj intenzívne zrážky. Najviac zrážok spadlo na západnom Slovensku a v oblasti Trenčianskeho kraja, kde sa zrážkové úhrny pohybujú od 20 do 45 mm.

Počas dnešného dňa hrozia naďalej búrky. Vyskytovať sa však budú už len na východe Slovenska.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd