V Pacifiku zúri jeden z najsilnejších tajfúnov vôbec

V Pacifiku zúri jeden z najsilnejších tajfúnov vôbec
Ľubomír Franko

V oblasti severozápadného Tichého oceánu zúri jeden z najsilnejších tajfúnov, aké kedy boli na našej planéte zaznamenané. Halong dosahuje ekvivalent hurikánu 5. kategórie. 

V oblasti západného Tichého oceánu, mimo obývaných oblastí, zúri momentálne jedna z najsilnejších búrok, akú sme kedy na našej planéte zaznamenali. 

Tajfún Halong bol ešte cez víkend len tropická depresia, no v priebehu troch dní zosilnel na extrémne silný supertajfún. Pevninu by našťastie ohroziť nemal.

foto: RAMMB
foto: RAMMB

Halong dosiahol svoje maximum v noci z utorku na stredu nášho času, kedy vietor okolo jeho oka dosahoval v nárazoch odhadom okolo 315 kilometrov za hodinu.

Očakávaný postup tajfúnu, zdroj: JMA
Očakávaný postup tajfúnu, zdroj: JMA

Tlak v jeho strede dosiahol len extrémnych 894,2 hPa, čím sa Halong stal jedným z najsilnejších tropických cyklón, aké kedy boli na našej planéte zaznamenané. Pre porovnanie, hurikán Dorian, ktorý zničil Bahamy, priniesol nárazy vetra o rýchlosti približne 300 km/h.

Očakáva sa, že supertajfún Halong postúpi ďalej na sever, kde by mal zoslabnúť. Žiadne obývané oblasti by našťastie zasiahnuť nemal.