V pondelok nás čakajú prvé výraznejšie BÚRKY

Ľubomír Franko
Po teplých a relatívne stabilných dňoch nás v pondelok čakajú búrky a ochladenie

Uplynulé dni boli na našom území mimoriadne teplé. Teploty často dosahovali hodnoty, ktoré boli na túto ročnú dobu o 10 až 12°C vyššie ako dlhodobý priemer. Najteplejšie bolo v Rimavskej Sobote, kde v piatok, 24. marca vystúpila teplota až na takmer letných +24,4°C. Po minulovíkendovom ochladení sa opäť oteplilo a uplynulý týždeň bol opäť "horúci" a teploty presahovali +20°C. Najteplejšie bolo v Lučenci, kde teplota 29. marca vystúpila na +24,3°C.

V pondelok dorazia búrky a ochladenie

Výrazná zmena v počasí nás čaká už po víkende. Vo vyšších hladinách atmosféry sa do strednej Európy od severovýchodu rozšíri brázda nižšieho tlaku vzduchu, po ktorého okraji k nám od severozápadu postúpi studený front.

Studený front bude počas pondelka postupovať cez naše územie ďalej na juhovýchod. Na jeho čele sa budú tvoriť početné prehánky a búrky, ktoré vďaka výraznej instabilite budú aj intenzívnejšie. Najnebezpečnejším javom budú prívalové zrážky, vyskytne sa však aj krupobitie. Modely predpovedajú s vysokými hodnotami instability. V pondelok popoludní by mali dosiahnuť 1000 až 1500 J/Kg.

Po prechode frontu sa aj ochladí. Zatiaľčo teploty budú v pondelok dosahovať stále vysoké hodnoty, na juhu až do +22°C, v utorok nás už takéto teploty nečakajú. Teploty sa budú pohybovať v rozmedzí od +6°C po +15°C na juhu. Výnimkou bude ešte juhovýchod územia, kde teploty môžu dosiahnuť aj +20°C. Zároveň bude daždivo a veterno. Ochladenie by sa malo zdržať už dlhšie, no vývoj počasia od záveru budúceho týždňa je nejasný. 



Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd