V pondelok zasiahne Slovensko víchrica

Ľubomír Franko

Veľmi nepriaznivé počasie sa očakáva v pondelok na celom našom území. Zasiahne nás vietor o sile víchrice a k tomu bude intenzívne pršať. 

Počas pondelku sa bude v silnom prúdení presúvať cez strednú Európu ďalej na východ hlboká tlaková níž. Po jej zadnej strane bude prenikať do našej oblasti studený, pôvodom arktický vzduch.

Okrem studeného vzduchu k nám však prinesie aj mohutný nárazový vietor, ktorý môže dosiahnuť až silu víchrice. Najsilnejší bude na horách a na juhozápade Slovenska. Prečo však juhozápad ?

Studený vzduch sa totiž bude hromadiť na severnej strane Álp, kde bude narastať tlak. V oblasti Álp sa tak vytvorí chrbát vysokého tlaku vzduchu a práve v oblasti krajného východu Rakúska a juhozápadu Slovenska vznikne výrazný tlakový gradient (výrazná zmena tlaku vzduchu na relatívne krátkej horizontálne vzdialenosti).

Najsilnejší bude preto vietor v oblasti Podunajskej nížiny, kde môže v pondelok dopoludnia presiahnuť 70 km/h, čo je sila víchrice. V nárazoch môže dokonca dosiahnuť až 100 kilometrov za hodinu, čo už môže spôsobiť aj škody. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd