V Rakúsku padajú lavíny. Kalamita sa zhoršuje

Innsbruck Peter Minárik

V rakúskych Alpách naďalej výdatne sneží. Rakúsko má pripravenú armádu, ktorá by mala pomôcť obyvateľom. Do zajtrajšieho večera by mal pripadnúť ďalší meter nového snehu.

Rakúsko sužuje výdatná snehová nádielka, ktorá by mala zotrvávať až do zajtrajšieho večera. Celý tento týždeň priniesol veľké množstvo snehu. Napadlo okolo metra a 50 až 100 cm snehu ma pripadnúť len počas tohto víkendu. V Rakúsku platí najvyššia výstraha pred snežením.

Padajú lavíny

Kvôli sneženiu sa stále zhoršuje situácia v Štajersku, v Salzburcku a v Tirolsku. V oblastich padajú lavíny. Lavína odrezala zhruba 100 ľudí v oblasti Wildalpen / Weichselboden. Ďalších 85 zostalo odrezaných od sveta v oblasti Hinterwildalpenu. 

V oblasti Sölktalu je odrezných od sveta zhruba 480 ľudí a v oblasti Planneralmu okolo 500. 

Úrady začali aj s prvými evakuáciami. V meste St. Johann am Tauren evakuovali 14 domov. 

nádielka v v St. Gallen, foto: Kleinezeitung

V rakúskych Alpách platí 4. lavínový stupeň. Horská služba však upozorňuje, že zajtra zrejme vyhlásia najvyšší 5. stupeň. Situáciu okrem čerstvého snehu totiž bude komplikovať aj silný vietor.

Doprava kolabuje

Dnes ráno pre husté sneženie zatvorili letisko v Innsbrucku. Na letisku uviazlo zhruba 14 000 cestujúcich z viac ako 60 letov, uviedla ORF.

Lety z Innsbrucku presmerovali do Verony alebo Klagenfurtu. Časť odklonili aj do Friedrichshafenu, ale aj toto letisko pre sneženie postupne uzavreli. 

Zlá situácia je aj na cestách. Neprejazdných pre sneženie alebo pre riziko pádu lavín je niekoľko ciest.

Armáda je v pohotovostnom režime

Tirolsko a Štajersko požiadali o pomoc armádu. Pripravené sú helikoptéry, ktoré by mali pomôcť ľuďom v oblastiach, ktoré sú odrezané od sveta. Pripravené sú armádne helikoptéry a vojaci na základni Schwarz a lavínový vlak v Innsbrucku. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd