V Rakúsku platí. 5. lavínový stupeň. Napadne ešte METER

Ľubomír Franko

Mimoriadne sneženie zaznamenávajú v týchto dňoch v mnohých oblastiach severného návetria Álp. V Rakúskom regióne Štajersko vyhlásili už najvyšší, 5. lavínový stupeň. Do oblasti mieri ďalšie sneženie, ktoré situácia ešte viac skomplikuje. 

Rakúšanom začína sneh robiť veľmi veľké starosti. V Alpách sú neprejazdné stovky ciest, na ktorých leží viac ako 100 centimetrov čerstvého snehu. V Štajersku bol kvôli výrazne nestabilnej vrstve snehu vyhlásený najvyšší, 5. lavínový stupeň a zároveň bol vyhlásený stav prírodnej katastrofy.

Snehu sa tak skoro nezbavia

Väčšina obyvateľov by si už viac snehu očividne nepriala. Do oblasti ale mieria ďalšie zrážky a už počas najbližších 72 hodín spadne vo viacerých oblastiach severných Álp 50 až 100 centimetrov nového snehu. Očakáva sa, že situácia sa teda bude naďalej zhoršovať a 5. lavínový stupeň tak skoro odvolaný nebude. 

Zrážky by mali pokračovať až do utorku, kedy môže spadnúť ešte ďalších 50 až 100 cm snehu. Dôvodom bude stacionárne rozpoloženie tlakových útvarov, medzi ktorými bude do strednej Európy aj naďalej prúdiť studený a vlhký vzduch od severu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd