V riekach našli antibiotiká. Limity sú prekračované až 300x

V riekach našli antibiotiká. Limity sú prekračované až 300x
Peter Minárik

Koncentrácia antibiotík v niektorých riekach na svete prekračuje aj 300 násobok limitov, ktoré sú považované za bezpečné. 

Tím vedcov z britskej univerzity University of York kontrolovali prítomnosť 14 bežne používaných antibiotík v riekacha výsledky sú alarmujúce.

Zo všetkých odobratých vzoriek až 65 % odhalilo prítomnosť antibiotík. 

Najčastejšie sa v riekach (307 prípadov zo 711) nachádzal trimetoprim. Tento liek sa používa predovšetkým pri liečbe infekcii močových ciest.

Najvyššiu koncentráciu antibiotika namerali v Bangladéši, kde liek metronidazol prekračoval koncentrácie až viac ako 300-násobne oproti dovolenému štandardu. 

Najčastejšie bola prítomnosť antibiotík potvrdená v riekach v Ázii a v Afrike. Prítomnosť antibiotika však odhalili aj v rakúskom Dunaji, čo poukazuje na globálny problém. Najviac boli kontaminované rieky v blízkosti čističiek odpadových vôd.

Vedci varujú, že prítomnosť antibiotík v riekach zvyšuje bakteriálnu rezistenciu voči antibiotikám. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd