V Ružomberku dnes snežilo, ale len v centre

V Ružomberku dnes snežilo, ale len v centre
Ružomberok Peter Minárik

Dnes na našom území predsalen snežilo, ale sneženie sa týkalo len niekoľkých kilometrov štvorcových. Od rána je zasnežené centrum Ružomberka. 

Zatiaľ čo mnohé oblasti Slovenska zápasia s nedostatkom snehu, tak dnes ráno museli do ulíc Ružomberka opäť vyraziť pluhy a cestári solili vozovky.

Teploty sa totiž pohybovali pod bodom mrazu a na tejto hodnote sa udržiavali aj počas dňa, no okrem toho aj snežilo. Sneženie však bolo lokálne a sústredilo sa na širšie centrum mesta.

V Ružomberku sa opäť vyskytlo tzv. priemyselné sneženie. To sa vyskytuje pri vlhkom a inverznom počasí. Ak továrne v oblasti vypúšťajú do ovzdušia teplú vodnú paru, tak tá následne kondenzuje a pri záporných teplotách sa tvoria ľadové kryštáliky, ktoré potom dopadajú na zem v podobe snehový vločiek.

Sneh padá v okolí zdroja vlhkosti, respektíve v závislosti od aktuálnych poveternostných podmienok a smere prúdenia vzduchu. 

Okrem Ružomberka sa tento jav vyskytuje často aj v oblasti Košíc, kde sú zdrojom vlhkosti železiarne USS. Okrem Košíc sa však tento jav vyskytuje aj v okolí našich jadrových elektrární. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd