V Štajersku vyhlásili stav katastrofy a 5. lavínový stupeň

Štajersko Peter Minárik

V Hornom Štajersku zasadali miestne samosprávy ako aj komisia pre mimoriadne situácie. Podvečer vyhlásili stav prírodnej katastrofy a 5. lavínový stupeň.

Situácia v Rakúsku je čoraz horšia. Neutícha tu intenzívne sneženie, ktoré sa v rakúskych Alpách vyskytuje už týždeň.

Pre intenzívne sneženie je niekoľko stoviek ľudí odrezaných od okolitého sveta. Sú odkázaní len na pomoc vrtuľníkov, ktoré dodala aj rakúska armáda. Pre nepriaznivé počasie je však problém sa do niektorých oblastí dostať.

Vyhlásený stav katastrofy

Popoludní zasadali miestne komisie a niekoľko z nich vyhlásilo svoju oblasť za oblasť postihnutú prírodnou katastrofou. Do týchto oblastí sa teraz sústredí väčšia pozornosť.

Prebieha evakuácia v niekoľkých obciach v Štajersku. Z Präbichlu dnes popoludní evakuovali 110 maďarských študentov. K niektorým ľuďom sa však nevedia dostať.

Nepriaznivé počasie má už 4 obete. 3 si vyžiadala lavína a poslednou obeťou je 78-ročný muž, ktorý spadol zo strechy pri odpratávaní snehu v oblasti Häuslalmu.

Horská služba monitoruje rizikové oblasti a prevádza preventívne odstrely lavín. Situácia je však kritická. V oblasti rakúskych Álp spadlo 100 až 200 cm čerstvého snehu. Portál kleinezeitung.at však informoval, že v oblasti Loser namerali na exponovaných svahoch až 10 metrov snehu. 

Vydali 5. lavínový stupeň

Od dnešných 18:00 platí v severných Alpách najvyšší, až 5. lavínový stupeň.

lavínová 5-tka platí od dnešných 18:00, zdroj: lawinen.at

5. lavínový stupeň je najvážnejší. Uvoľnenie lavín je možné už pri ľahkom zaťažení a aj na mierne sklonených svahoch. Dá sa očakávať viac samovoľných lavín veľkých rozmerov, ktoré môžu zasiahnuť až dno údolia. Lavíny môžu spôsobovať veľké škody na lesnom poraste a dráhy lavín môžu dosiahnuť svoje maximá.

Naposledy bola lavínová 5-tka vyhlásená v Štajersku v apríli roku 2017. Podľa dát napadlo v niektorých oblastiach najviac snehu za uplynulých 15 rokov.

Napadne ďalších 50 až 100 cm snehu

Sneženia však nie je stále koniec. Meteorológovia ponechávajú v platnosti najvyšší 3. výstražný stupeň pred snežením. Snežiť by malo v Rakúsku až do piatkového rána.

Komplikácie v Rakúsku budú trvať niekoľko dní. Zlepšenie počasia sa očakáva od piatka do nedele. Na tieto dni sa už teraz chystajú záchranné zložky aj horská služba. Plánujú odviezť ľudí z neprístupných oblastí a odstrel viacerých lavín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd