V stredu večer hrozia na západe silné búrky. Dorazia večer

Ľubomír Franko

V stredu večer môžu na západ Slovenska doraziť intenzívne búrky. Tie prídu vo forme búrkového komplexu, ktorý vznikne na východe Rakúska. Zasiahnuť by mali najmä krajný západ a Trenčiansky kraj. Prinesú najmä prívalové zrážky a silný nárazový vietor.

V priebehu stredy bude cez oblasť Poľska a Česka postupovať ďalej na východ zvlnený studený front. Na jeho čele budú v stredu večer vznikať silnejšie búrky.

Očakáva sa, že v oblasti východných Álp v Rakúsku sa vytvorí rozsiahly búrkový komplex, ktorý postupne prejde ďalej nad západ Slovenska.

Tento komplex by mal byť sprevádzaný silným nárazovým vetrom, ktorý sa bude vyskytovať na jeho čele. Okrem silného vetra by mal priniesť aj početnejšie zrážky, ktoré opäť budú plošnejšieho charakteru.

Najvyššia pravdepodobnosť je, že búrkový komplex zasiahne krajný západ a severozápad územia. Vietor môže ojedinele v nárazoch dosahovať od 80 do 100 km/h, čo môže napáchať lokálne škody.

Očakávané maximálne nárazy vetra pri prechode búrky v stredu večer, zdroj: Meteologix
Očakávané maximálne nárazy vetra pri prechode búrky v stredu večer, zdroj: Meteologix

S postupom tohoto búrkového komplexu počítajú viaceré modely, čo len zvyšuje pravdepodobnosť, že niečo také nastane.

Pravdepodobný vznik búrkového komplexu je približne okolo ôsmej hodiny večer na východe Rakúska.

Nad naše územie by sa tak mal dostať počas noci.

Počas dňa bude búrok málo a vyskytnú sa len výnimočne. Namiesto toho bude pomerne dusno a teplo, pričom maximálne denné teploty môžu dosiahnuť +28 až +34 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd