V susednom Poľsku vznikajú domy pre hmyz. Môžu sa zapísať do Guinnessovej knihy rekordov

Dominik Cenkner

Mestá sa rozrastajú čoraz viac. Betónové džungle však vytláčajú prirodzené prostredie pre rôzne živočíchy - vrátane hmyzu. V Poľsku sa to rozhodli zmeniť.

Poľský zväz stavebných firiem prišiel s projektom tzv. domkov pre hmyz, ktoré majú spolu s kvetinovými lúkami vyrastať na všetkých jeho investíciách. Skupina tento plán spojila s úsilím o zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

Rozmanité druhy hmyzov sa najnovšie môžu obsadiť domky na jednom z varšavskom predmestí. Na výber ich majú hneď niekoľko.

„Rozhodli sme sa nielen stavať jeden veľký dom, ale aj množstvo malých. Ak budú rozptýlené, výrazne zvýšia ukazovateľ biodiverzity,“ uviedol architekt a autor konceptu Paweł Wolejsza.

V celom Poľsku je takýchto príbytkov pre hmyz už takmer 160. Postupne majú pribúdať aj ďalšie.

Aj pre súkromníkov

Aj keď takéto domy pre hmyz sú súčasťou miest, resp. bytových komplexov, zakúpiť si ich môžu v podstate všetci. Zatiaľ však prejavilo záujem len zopár ľudí, ale spoločnosť verí, že časom ich bude pribúdať.

Domy sú totiž vhodné aj do záhrad rodinných domov. Pri ich osádzaní však musia byť splnené isté podmienky.

Otočené by totiž mali byť na juhovýchod, aby sa čo najviac prehriali a ich obyvatelia tam mohli klásť vajíčka. Samozrejmosťou by mala byť dostupnosť kvetov v blízkom okolí.

Autor projektu ich na streche vybavil popisom k čomu slúžia. Záujem okoloidúcich by hmyz rušiť nemal. Aj ľudia sa tak môžu čo to priučiť o ich živote.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd