V Taliansku sa prebúdza k životu po 130 rokoch ďalšia sopka

Peter Minárik

V Taliansku sa zobúdza ďalšia sopka. V postihnutej oblasti dochádza zo dňa na deň k zvyšovaniu všetkých monitorovaných vulkanologických parametrov a hrozí, že vybuchne ďalšia sopka.

V Európe sa začína zobúdzať ďalšia sopka, ktorá ohrozuje množstvo ľudí. Na túto sopku sa pomaly zabudlo. Bola totiž neaktívna už viac ako 130 rokov.

Sopka Vulcano sa prebúdza

Už od začiatku októbra hlásia z ostrova Vulcano, ktorý sa nachádza severne od Sicílie zvýšenú sopečnú činnosť. Prebúdza sa tu sopka, ktorá doteraz spala viac ako 130. rokov.

Talianska civilná ochrana zvýšila pre tento ostrov výstrahu na oranžový stupeň. Tá hovorí o tom, že hrozí erupcia sopky a s ňou spojené ďalšie nebezpečné javy.

Sopečná činnosť na ostrove Vulcano sa zintenzívnila natoľko, že podnietila úrady k evakuácii niekoľkých domov.

K evakuácii došlo predovšetkým v okrese Porto Levante, kde namerali odborníci v niekoľkých domoch zvýšené hodnoty CO2, čo je jednoznačne vplyvom sopečnej činnosti.

Seizmológovia v danej oblasti uvádzajú, že každý deň dochádza k neustálemu zvyšovaniu všetkých parametrov, od prietoku plynu až po deformáciu pôdy. Je to pomalý a postupný proces. 

Možný výbuch po viac ako 130 rokoch

Naposledy sopka na ostrove Vulcano vybuchla v roku 1888, teda pred viac ako 130 rokmi. Erupcia sopky trvala od 2. augusta 1888 do 22. marca 1890.

Od tej doby sopka spí a jej spánok je niekedy rušený krátkou seizmickou aktivitou a nárastom sopečných plynov z vetracích otvorov sopky. Naposledy k tomu došlo v roku 1985, ale napokon sopka nevybuchla.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd