AKTUALIZOVANÉ: V Tatrách spadla lavína. Pod snehom boli dvaja ľudia

Veronika Sádovská

Na poľskej strane Tatier dnes okolo poludnia spadla lavína. Pod snehom sú uväznení dvaja ľudia. 

Aktualizované o 14:20

Lavína spadla zo Suchego Wierchu dnes približne na poludnie. Záchranári sa hneď vydali na pátraciu akciu. Podľa informácii portálu tvn24.pl sú pod snehom uväznení dvaja ľudia.

Hlásenie o lavíne prišlo od záchranárov Tatranskej dobrovoľníckej záchrannej služby. 

V Tatrách platí mierne lavínové riziko, teda 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Je to hlavne kvôli sneženiu a silnému vetru, ktorý previeva sneh hlavne na záveterných stranách hôr.

Z toho dôvodu môžu vznikať snehové vankúše, dosky a záveje. V týchto oblastiach pri strednom zaťažení môžu vzniknúť lavíny, výnimočne môžu vzniknúť aj spontánne.

Záchranárom sa podarilo mužov spod snehu vyslobodiť a vrtuľníkom previezť do nemocnice v Zakopanom. Či lavínu spustili oni alebo vznikla spontánne nie je známe. Na poľskej strane Tatier fúka silný vietor, ktorý môže spôsobiť vznik závejov a spontánny vznik lavín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd