V Tatrách začalo snežiť. Alpy majú aj cez 50 cm

Peter Minárik
Do strednej Európy sa prepadol veľmi studený vzduch, ktorý sa postaral o prvú jesennú nádielku snehu v Alpách, ale aj v našich Tatrách.

S úderom 1. septembra odštartovala meteorologická jeseň. Prvý jesenný deň však lámal rekordy. Prvýkrát sme na našom území namerali v septembri teplotu nad hranicou +35°C.

Tento rok tak prepíše ďalší rekord. Teplé počasie však nevydržalo dlho a už v nasledujúcich dňoch sa začalo ochladzovať. Veľmi chladné počasie však do Európy prišlo počas uplynulého víkendu.

Medzi tlakovou výšou, ktorá sa rozprestiera nad Britskými ostrovmi a tlakovou nížou nad západným Ruskom sa do strednej Európy prepadol chladný, pôvodom arktický vzduch od severu.

Práve toto prúdenie prinieslo citeľné ochladenie, ktoré znížilo hranicu sneženia počas víkendu v Alpách aj v Tatrách na 2000 m.n.m.

Prvé snehové vločky tak včera padali pri teplote -4°C na Lomnickom Štíte a pri teplote okolo nuly aj na Chopku. Perinbaba však poprášila len Lomnický Štít. Na Chopku sa snehová vrstva včera ešte nevytvárala.

Oveľa výraznejšie zrážky zasiahli počas víkendu Alpy. Snehové vločky padali v celých Alpách od výšky 2000 metrov a v priebehu nedele hranica lokálne poklesla až na 1700 m.n.m. V polohách nad 2200 m.n.m napadlo aj okolo 50 cm snehu.

Ochladenie bude nasledujúce dni pokračovať a hranica sneženia bude klesať. Ako v Alpách, tak aj na našich horách sa snehové vločky ukážu postupne aj od výšky 1500 m.n.m.

FOTOGALÉRIA: Takto to vyzeralo ráno v Tatrách

 

Ak si chcete vychutnať prvý sneh, tak sa vyberte do Vysokých alebo Nízkych Tatier. Snežiť tu bude aj nasledujúce dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd