V Tichom oceáne vybuchla podmorská sopka a vznikol nový ostrov

Zuzana Macháčová

Vznik nových ostrovov je pre geológov fascinujúcim procesom. Tento proces je pomerne vzácny a nie vždy sa ho vedcom podarí sledovať

V oblasti súostrovia Tonga sa objavil nový ostrov. Vynoril sa z morských vĺn v dôsledku výbuchu podmorskej sopky. Práve kvôli tejto sopečnej činnosti môže pevnina predstavovať nebezpečenstvo pre prechádzajúce lode.

Juhozápad Tichého oceánu sa vyznačuje veľkým počtom podmorských sopiek. Jedna z nich vybuchla 10. septembra v oblasti sopečného ostrova Home Reef. Po takmer 11 hodinách sa nad hladinou objavil nový malý ostrov. NASA ukázala satelitnú snímku ostrova, na ktorej je vidieť plávajúci popol.

Ostrov sa rýchlo zväčšoval. V stredu 14. septembra sa rozprestieral na ploche približne 4000 metrov štvorcových a do 20. septembra narástol na 24 000 m2.

Home Reef má štyri zaznamenané obdobia erupcií vrátane udalostí z rokov 1852 a 1857. Vtedy sa vytvorili malé ostrovy, ktoré neskôr zmizli. Ďalšie ostrovy vznikli po erupciách v roku 1984. Vtedy dosahovali výšku 50 až 70 metrov.

Naposledy sa po výbuchu sopky v oblasti sopečného ostrova Home Reef vynoril ostrov z tichomorských vôd v roku 2006. Jeho životnosť bola pomerne krátka. V roku 2008 ostrov úplne zanikol.

Krátky život ostrovov

Najnovšie vytvorený ostrov sa nachádza juhozápadne od ostrova Late v oblasti súostrovia Tonga. Odborníci nevedia určiť koľko tento ostrov vydrží. Vysvetľujú, že ostrovy, ktoré vznikli pri podmorských sopečných erupciách, často rýchlo zaniknú, zatiaľ čo iné pretrvávajú celé roky.

Napríklad v roku 2020 vznikol počas 12-dňovej erupcii sopky Late’iki menší ostrov. Po dvoch mesiacoch ho už nebolo, odplavilo ho more. Na druhej strane, erupcia tej istej sopky v roku 1995 vytvorila ostrov, ktorý tu zostal po dobu 25 rokov.

Ohrozenie dopravy

Pri poslednej erupcii sa do ovzdušia dostalo pomerne veľa nečistôt. Vedci z Tonga Geological Services však uviedli, že: „riziko pre leteckú dopravu a obyvateľov Vavaʻu Islands a Ha'apai Archipelago je nízke".

Pre námorníkov vydali samostatné odporúčanie. Až do odvolania sa musia zdržiavať vo vzdialenosti do štyroch kilometrov od ostrova.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd