V utorok dorazí sneženie. Napadne do 15 centimetrov nového snehu

Ľubomír Franko
Inverzný charakter počasia dočasne skončí. Čaká nás sneženie a mrznúci dážď

V poslednej dobe prevláda nad našim územím z meteorologického hľadiska nezaujímavé počasie. Dlhšiu dobu sa nad našim územím udržiava inverzná vrstva, ktorá spôsobuje hmly v nízkych polohách a vysoké teploty na horách. Pri zmenšenej oblačnosti sa zas v nižších polohách vyskytujú nízke teploty, prekračujúce aj -20°C. Zmena však príde už čoskoro a zrážky sa očakávajú už začiatkom pracovného týždňa. Čaká nás sneženie ale aj mrznúci dážď, ktoré môžu spôsobiť komplikácie najmä v doprave. 

Počasie ovplyvní výšková tlaková níž

Už počas pondelka sa nad naše územie dostane oblačnosť súvisiaca s rozpadajúcim sa studeným frontom nad Poľskom. Tá by mala postupne od severozápadu narušiť inverznú vrstvu. V pondelok ráno sa na mnohých miestach bude ešte vyskytovať hmla, ktorá sa miestami opäť (s výnimkou severozápadu) udrží aj po celý deň.

ANIMÁCIA: Prízemné tlakové pole a geopotenciál v hladine 500 hPa

V utorok večer začne počasie naplno ovplyvňovať výšková tlaková níž, ktorá sa bude presúvať zo severného Nemecka nad územie Českej republiky. Tá postupne prinesie na viaceré miesta zrážky. Počas utorkového rána sa na západe rozsneží a zrážky budú postupovať ďalej na východ až juhovýchod. Ojedinele, najmä na krajnom juhozápade sa môže objaviť aj mrznúci dážď, pri ktorom sa bude tvoriť silná poľadovica.

Sneženie nebude veľmi intenzívne, napriek tomu však nebude zanedbateľné. Snehové zrážky budú postupovať od západu, kde nový sneh pribudne najskôr. Sneženie by malo byť najintenzívnejšie na strednom Slovensku, kde môže do stredy večera napadnúť až 15 centimetrov nového snehu. Na severozápade napadne menej, zväčša do 10 centimetrov. Výška však bude závisieť od lokálnych orografických prekážok. Zrážky prídu od západu, prúdiť však budú od juhu až juhozápadu. Na juhozápadných návetriach tak snehu môže napadnúť aj viac. Sneženie začne ustávať počas štvrtku.


Konečná výška nového snehu a celkový úhrn zrážok sa ešte môže zmeniť. Modely sú pri prechodoch výškových tlakových níži, čo sa týka zrážok často nejasné a nezhodné. Pravdepodobnosť nárastu snehových zrážok je však vyššia ako redukcie celkových snehových zrážok. Situáciu budeme naďalej sledovať a sneženie priebežne aktualizovať.


Dnešný deň a pondelok však zatiaľ ostanú naďalej v inverznom charaktere počasia. Očakávať treba mnoho nízkej oblačnosti a vo vyšších polohách slnečné a teplé počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd