V Česku úraduje roj zemetrasení. Najsilnejšie zemetrasenie malo magnitúdu 3,0

Ľubomír Franko

V oblasti západných Čiech začala od 7. apríla narastať seizmická aktivita. Vyskytli sa tam už desiatky zemetrasení, pričom najsilnejšie dosiahlo dnes ráno magnitúdu 3,0. Zemetrasný roj by mal pokračovať aj v nasledujúcich hodinách a dňoch.

V sobotu dopoludnia sa v oblasti Chebska na severozápade Čiech vyskytlo zemetrasenie s magnitúdou 3,0. Sprevádzané bolo desiatkami ďalších otrasov, ktorých magnitúda sa pohybovala do 2. 

Vedci zatiaľ nevedia, čo presne sa pod povrchom odohráva. Podľa Geofyzikálneho ústavu Akadémie vied ČR májú obyvatelia v oblasti dočinenia s rojom zemetrasení.

Zvýšenú aktivitu zaznamenávajú seizmografy od 7. apríla, pričom najsilnejšie otrasy bolo cítiť dnes v sobotu 10. apríla. 

Podľa Geofyzikálneho ústavu sa podobný roj zemetrasení vyskytol v oblasti už aj v decembri minulého roku a februári tohto roku. Po bližšej analýze je ale zreteľné, že aktivita sa dňa 7.4. presunula do menšej hĺbky, okolo ôsmich kilometrov.

Vo februári mali zemetrasenia hypocentrum v hĺbke približne 9 - 10 km. V sobotu sa zemetrasenia naviac vyskytli asi o kilometer severnejšie.

zdroj: Geofyzikální ústav Akademie vied ČR
zdroj: Geofyzikální ústav Akademie vied ČR

Najsilnejší otras nastal o 10:53 nášho času a dosiahol magnitúdu 3,0. Jeho epicentrum bolo neďaleko mesta Luby. Podľa portálu iDNES.cz pocítili otrasy ľudia aj desiatky kilometrov od epicentra, v Oloví, Jindřichoviciach či v Krajkové. „Bolo to, ako keď na drevenom strope niekto dube, ale vychádzalo to zospodu,“ popísal zemetrasenie pre portál iDNES.cz svedok z Krajkovej.

Podľa Jozefa Horálka z Geofizikálneho ústavu AV ČR nie je vylúčený výskyt ďalších a silnejších otrasov.

Najsilnejšie zemetrasenie sa v Chebsku vyskytlo ešte v roku 1985. Otrasy s magnitúdou 4,6 vtedy spôsobilo veľké škody v podobe popraskaných stien domov či porozbíjaného riadu.

Táto lokalita patrí medzi najaktívnejšie seizmologické oblasti v Európe a od silného zemetrasenia v roku 1985 ho sleduje sieť seizmologických staníc, ktoré sú rozmiestnené v okolí epicentier.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd