V závere týždňa nás čaká výrazné ochladenie

Ľubomír Franko

V závere tohto týždňa nás čaká neobvykle výrazné ochladenie. Do našej oblasti sa dostane studený vzduch z ďalekej Arktídy. Čakajú nás celodenné mrazy a nočné teploty do -15°C. 

Uplynulé dni boli v našej oblasti relatívne kľudné, slnečné a teplé. Výnimkou bol len pondelok, kedy sme zaznamenali prvé búrky tohto kalendárneho roku. Príjemné jarné teploty dočasne preruší vpád studeného arktického vzduchu.

Počas uplynulých dní bolo počasie na našom území jednotvárne. Dominantným tlakovým útvarom bola oblasť nižšieho tlaku vzduchu v oblasti západnej Európy. Po jej prednej okraji k nám od juhu prúdil teplý a vlhký vzduch. Zatiaľ čo na juhu a východe Slovenska bolo prevažne oblačno, obyvatelia západu a severu si užili aj slnečných lúčov. 

V závere víkendu sa oblačnosť zväčšila a v pondelok prešiel cez naše územie studený front, ktorý priniesol aj početné búrky, prvé v tomto kalendárnom roku.

V závere týždňa dorazí prudké a výrazné ochladenie

Situácia s bude počas nasledujúcich dní postupne meniť. Vo výbežku vyššieho tlaku vzduchu, ktorý siaha od severozápadnej Európy až nad Škandináviu sa v oblasti Škandinávie vytvorí samostatná tlaková výš. Po jej prednej strane sa najskôr do oblasti západného Ruska a neskôr aj do veľkej časti strednej Európy dostane veľmi chladný, pôvodom arktický vzduch. 

Studený vzduch sa začne prejavovať už v noci z piatku na sobotu, spočiatku len vo forme poklesu teploty. Zatiaľ čo nad našim územím sa v sobotu už bude nachádzať chladnejší vzduch, v oblasti Jadranu sa vytvorí tlaková níž, ktorá neskôr postúpi ďalej na východ. V sobotu popoludní očakávame na celom území výdatné zrážky, ktoré môžu byť snehové dokonca aj v nížinách.

Studená arktická vzduchová hmota sa usadí nad Európou a už v nedeľu treba očakávať aj veľmi nízke ranné teploty a celodenné mrazy. Najmä v horských dolinách na severe sa v prípade zmenšenia oblačnosti a utíchnutí vetra očakávajú teploty, ktoré sa môžu priblížiť k -15°C.

Najchladnejšie by malo byť v nedeľu, kedy bude mrznúť na celom území Slovenska a denné maximá vystúpia aj v najteplejších oblastiach len na -5 až -2°C. Vysoko pravdepodobné je aj že na severe sa opäť vyskytne arktický deň, tj. maximálna denná teplota nevystúpi nad -10°C. 

Vpád arktického vzduchu si môžete pozrieť aj na nasledujúcej animácii. 

Začiatkom nasledujúceho týždňa sa začne postupne otepľovať, nepôjde však o rapídne oteplenie. Teplota sa bude z vysoko podpriemerných teplôt len pomaly dostávať do normálu. Vyskytovať sa budú naďalej mrazy a početné zrážky. 

O ďalšom vývoji počasia budeme priebežne informovať. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd