Večer by z Rakúska mali nad západ doraziť búrky

Peter Minárik

Búrky dnes ráno osviežili viaceré oblasti západného a stredného Slovenska, no krajný západ schladený nebol a tu dnes prevládal opäť tropický deň. Počas večera by sa však nad západné Slovensko mohli nasunúť búrky z Rakúska a z Maďarska, ktoré by mohli priniesť osvieženie.

Nad našou oblasťou sa počas dnešného dňa vlní studený front. Ten priniesol niekoľko vĺn búrok, pričom najintenzívnejšie búrky zasiahli krajný východ. 

V priebehu večerných hodín sa však môžu búrky objaviť aj v oblasti západného Slovenska.

Naznačuje to aj sondáž, ktorá sa robila vo Viedni dnes o 14:00. V tom čase sa však už nad oblasťou nachádzala výrazná oblačnosť, ktorá značne výsledky sondáže ovplyvnila. Napriek tomu nám však vertikálny rez atmosférou ukazuje celkom zaujímavé hodnoty pre tvorbu búrok v tejto oblasti.

Hodnoty MUCAPE, ktoré sú dôležité pre večernú a nočnú aktivitu búrok sa pohybujú okolo 900 J/Kg. Výrazné sú však hodnoty dynamiky ako strih vetra. Ten zabezpečuje samotný studený front. 

Svedčí to o tom, že búrky by sa mali dobre organizovať, čo vidieť aj na aktuálnom radarovom a družicovom snímku. Búrky sa už formujú na juhovýchode Rakúska a postupne naberú smer Maďarsko. Neskôr by sa mali stočiť smerom nad naše územie.

Búrky by do oblasti západného Slovenska mohli doraziť po 20:30 a pretrvávať by mali zhruba do polnoci. Výrazná bude najmä blesková aktivita, no vyskytnúť sa môže aj výraznejší dážď.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd