Večer čakajte intenzívne búrky. Prídu od západu

Večer čakajte intenzívne búrky. Prídu od západu
Peter Minárik

Najčerstvejšie výstupy numerických modelov naznačujú, že večer by mali západ zasiahnuť výraznejšie frontálne búrky, ktoré prinesú ďalšie nebezpečné sprievodné javy.

Počas noci sa frontálny systém, ktorý sa nachádzal nad Francúzskom, Beneluxom a Nemeckom vydal na svoju púť smerom k východu.

Už sa nevlní ako tomu bolo uplynulé dva dni v západnej Európe, kde prinášal tento studený front intenzívne búrky, vrátane tornáda a krúp s priemerom až 5 cm, ale vydal sa smerom k východu a počas noci zrýchlil.

V priebehu dnešného dňa sa očakáva tvorba búrkovej činnosti nad Českom a Rakúskom a vo večerných hodinách sa očakáva príchod búrok aj nad naše územie.

predpoveď búrok na noc
predpoveď búrok na noc

Front sa však pri svojom postupe smerom k východu začal rozpadať. Už tak nebude mať takú intenzitu, ako tomu bolo napríklad vo Francúzsku, či v Nemecku, no naďalej by mali byť búrky silnejšie.

V uplynulých dňoch a ešte aj počas dnešného popoludnia sa budú tvoriť orografické búrky z tepla, ktoré sú viazané primárne na hory a kopce. Práve do týchto oblastí prinášajú búrky výraznejšie zrážky, nakoľko sú stacionárne. Búrky sú pulzovité a lokálne.

Frontálne búrky však prinášajú so sebou dynamiku, ktorá spôsobuje, že búrky vytvárajú na frontálnych vlnách kompaktnejšie celky. To sa očakáva aj dnes. Nad Českom a Rakúskom by sa mala vytvoriť búrková vlna s kompaktnejšími a celistvejšími búrkami, ktoré by okolo 21:00 až 22:00 mali doraziť do oblasti Záhoria.

Postupne by sa mali búrky rozširovať nad severozápad do oblasti Považia a súčasne začnú postupovať okolo polnoci aj cez Podunajskú nížinu. 

Podľa aktuálnych výstupov numerických modelov by búrková aktivita mala byť pomerne výrazná a čakajú nás nočné búrky, ktoré by mali zotrvávať nad západom až do 6:00 ráno.

Keďže búrky budú frontálne, tak môžu prinášať aj ďalšie nebezpečné sprievodné javy ako silný nárazový vietor, či krúpy.

Nasledujúca noc by tak na západe mala byť búrlivá, čo určite ocenia lovci búrok. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd