Večer hrozia silné búrky. Už vystrájajú nad Rakúskom

Peter Minárik

Dnešný deň sa pri našich hraniciach bude odohrávať veľké divadlo. Podmienky prajú supercelárnym búrkam, ktoré už vznikajú. S príchodom večera sa môžu objaviť aj u nás.

Dnešný deň prinesie do našej oblasti veľmi intenzívne búrky. Na vine je front, ktorý postupuje strednou Európou a vlní sa nad našou oblasťou. Tento front postupuje Českom, Rakúskom, Slovinskom až nad Jadran a práve v týchto oblastiach sa dnes očakávajú najintenzívenjšie búrky.

Do našej oblasti medzičasom prúdi od juhovýchodu teplý a vlhký vzduch, no búrky sa môžu vyskytnúť aj na našom území a to predovšetkým na západnom Slovensku. 

Vyskytnú sa supercely

Popoludňajšia sondáž, ktorá sa najbližšie k nášmu územiu robí vo Viedni vykazuje zaujímavé hodnoty. Sondáž je najpresnejšia metóda ako zistiť reálny stav atmosféry v rôznych výškach a preto sa robí len niekoľkokrát do dňa, resp. v našej oblasti najčastejšie každých 12, resp. 24 hodín. Na základe sondáže potom vieme porovnať, či sa numerické modely trafili do jednotlivých parametroch a simulovali stav atmosféry správne.

Sondáž zo 14:00 z Viedne vykazuje veľmi dobré hodnoty instability vzduchu, čo je asi najpodstatnejšie pre búrky. Instabilita je energia, ktorú búrky ,,čerpajú, pre svoj vývoj a čím je vyššia, tým je to pre búrky lepšie.

Súčasne sú však zaujímavé dynamické parametre, najmä silné výškové prúdenie a predovšetkým stáčanie vetra v nižších hladinách.

To naznačuje, že dnes je veľká pravdepodobnosť výskytu silnejších búrok. A tie sa aktuálne už aj vyskytujú. V oblasti východného Rakúska začali v uplynulých minútach doslova vybuchovať búrky. Niektoré vykazujú aj supercelárne črty.

Podľa hlásení, pri Viedni padali 3 cm krúpy.

Búrky hrozia aj na našom území

Najvyššia pravdepodobnosť búrok je dnes v oblasti krajného západu. Numerické modely simulujú, že by sa vo večerných hodinách a v prvej polovici noci mohli búrky objaviť aj na západe.

Nie je možné ich však úplne potvrdiť. Všetko podstatné však budeme sledovať v našom livestreame

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd