Večer príde na Slovensko sneženie. Sneh napadne najmä na západe

Peter Minárik
Večer dorazí na naše územie sneženie. Na dávku snehu sa však môžu tešiť najmä na západe Slovenska.
Z Nemecka a z Rakúska sa k našej oblasti už blíži tlaková níž. Tá prinesie sneženie najmä do Álp a na Balkán, avšak neobíde tak úplne ani naše územie. Sneh prinesie najmä na západ Slovenska.

Po dlhej dobe sa obyavetalia nižších polôh západného Slovenska môžu tešiť na sneh. Už okolo 21:00 začne počasie na západe ovplyvňovať zrážkovou činnosťou tlaková níž. Nakoľko sa vo výškach citeľne ochladilo, tak všade pôjde o zrážky snehové. Záporné teploty, ktoré sa budú udržiavať aj počas noci prispejú k tvorbe snehovej pokrývky.

V noci na nedeľu sa rozsneží najmä na západnom Slovensku. Postupne by sa zrážky mohli dostať aj nad stredné Slovensko, ale zrážková činnosť tu nebude príliš výrazná. Napadne tu skôr poprašok. Na významnejšie úhrny sa môžu tešiť na západe.

Tu sa očakáva, že do nedeľňajšieho večera môže napadnúť 2 až 6 cm snehu. Na krajnom juhozápade a západe však zrážkové úhrny môžu byť vyššie. Výška nového snehu sa podľa najoptimistickejších predpovedí môže pohybovať aj okolo 10 cm, pričom viac môže napadnúť najmä v oblasti Malých Karpat.
VIDEO: Takto numerický model odhaduje zrážky. Napadne najmä v okolí Karpat. Komplexnú predpoveď nájdete TU

Na predpovedi numerického modelu vidieť, že najhlavnejšia zrážková činosť zostane pred našim územím na východe Rakúska a západe Maďarska. Tu už meteorológovia vydali výstrahu. Napadnúť by tu malo až okolo 20 cm snehu. Omnoho viac snehu však očakávajú na Balkáne. Srbi a Chorváti vydali najvyššiu výstrahu 3.stupňa. Napadnúť tu môže až cez 50 cm snehu.

Okrem sneženia však počítajte, že na celom našom území bude silnieť vietor. Mrazy budú dosť silné a silný vietor sa postará o to, že pocitová teplota pôjde výrazne dole a pohybovať sa bude aj okolo -20°C. Silný vietor naviac najmä na západnom Slovensku bude vytvárať snehové jazyky a ojedinele aj záveje. Obmedzená tak môže byť doprava. Na cestách si dajte veľký pozor !!!
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd