Večer prídu silné búrky. Prinesú najmä výdatné zrážky

Peter Minárik
Tlaková níž a s ňou súvisiaci frontálny systém ovplyvnia počasie v priebehu noci aj na našom území.

Dnes nás čaká zaujímavá meteorologická situácia, ktorá stále nie je jasná. Počas večera, noci a zajtrajšieho dňa ovplyvní počasie na našom území tlaková níž. Samostatný stred tlakovej níže sa bude presúvať priamo cez naše územie. S tým súvisí to, že už v najbližších hodinách očakávajte zosilňovanie vetra na našom území, pričom fúkať bude najmä v blízkosti stredu tejto tlakovej níže.

Okrem silnejšieho vetra však počítajte aj so zrážkami a s búrkami, ktoré môžu byť aj intenzívnejšie. Kde sa však vyskytnú zatiaľ nie je celkom jasné.

Naďalej totiž panuje veľká nezhoda naprieč jednotlivými numerickými predpovednými modelmi. Nad Srbskom a Rumunskom sa aktuálne vyvíjajú silné búrky, ktoré by mali vytvoriť mezoškálový konvektívny systém (MCS). Ten by počas noci mal postúpiť cez naše územie, ale vôbec nie je jasné, kadiaľ bude postupovať.

Numerický model Aladin očakáva presun MCS priamo cez západnú polovicu Slovenska, kde simuluje výrazné zrážkové úhrny. Podľa jeho predpovede by mohli pri búrkach spadnúť až desiatky milimetrov zrážok.

To však model WRF hovorí o niečom inom. Hlavný búrkový komplex by sa mal presunúť cez východné Maďarsko nad východné Slovensko a západnú Ukrajinu. Na západ Slovenska by mali doraziť len dažďové zrážky a v tomto zrážkovom poli by sa počas noci mali formovať jednotlivé izolované búrky. V priebehu rána potom model očakáva nad Podunajskou nížinou tvorbu búrkovej línii, ktorá by mala postúpiť nad severozápad Slovenska.

Len tak mimochodom toto je aktuálne najočakávanejšia varianta, čo aktuálne možno badať na aktuálnom vývoji počasia. Nad západ sa nasunuli zrážky, ktoré čiastočne stabilizujú vzduchovú vrstvu. V nočných hodinách sa tu očakávajú len malé hodnoty MUCAPE, a tak búrky by nemali mať energiu na výraznejšiu expanziu.

Vzácna zhoda panuje pri modeloch GFS aj ECMWF. Tie očakávajú prechod najvýraznejšieho búrkového systému rovno cez stredné Slovensko, kde by mohlo spadnúť od 25 až do 50 mm zrážok.

Pozrite si odlišnosť jednotlivých numerických modelov na očakávané celkové zrážky do zajtrajšieho večera.

Situácia je tak pomerne obtiažna. Aktuálne je však len jedna vec istá. Oblasti, ktoré zasiahnu najvýraznejšie zrážky to budú mať v nasledujúcich dňoch o niečo priaznivejšie. Očakáva sa totiž nástup veľmi teplého a suchého obdobia, ktoré môže priniesť nedostatok vlahy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd