Vedci objavili najväčšiu rastlinu na svete. Pokrýva plochu 200 km2 a je stará 4,5 tisíc rokov

Veronika Salayová

Vedci z Austrálie našli v oceáne rastlinu, ktorá je najväčšia na svete a je stará až 4,5 tisíc rokov. Na prvý pohľad rastlina vyzerá ako podmorská lúka, no v skutočnosti ju tvorí len jedna rastlina – Posidonia australis.

Austrálski vedci z University of Western Australia a Flinders University objavili najväčšiu rastlinu na svete − je ňou Posidonia australis.

Nejde o nový druh rastliny, pretože túto podmorskú rastlinu už vedci poznali aj predtým, avšak si mysleli, že ide o akúsi podmorskú trávu, pripomínajúcu na prvý pohľad jarnú cibuľku.

Najnovšie výskumy však ukázali, že v skutočnosti ide o jednu jedinú rastlinu, ktorá sa rozprestiera na ploche 200 km2 a je stará 4,5 tisíc rokov, uvádzajú vedci v novej štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise Proceedings of the Royal Society.

Ako je to možné?

Výskumný tím zbieral vzorky tráv v 10 rôznych oblastiach Shark Bay pri najzápadnejšom cípe Austrálie. Výskumníci následne analyzovali a porovnávali DNA tráv a zistili, že DNA všetkých tráv je identické. 

Elizabeth Sinclairová z University of Western Australia a autorka štúdie, uviedla, že si spomína na veľké vzrušenie, keď si uvedomila, že je to len jedna rastlina.

Táto špecifická rastlina sa rozmnožuje samoklonovaním a vedci predpokladajú, že rastlina má už asi 4 500 rokov.

Čo je však podľa vedcov fascinujúce, že rastlina prežila rôzne klimatické zmeny a nielenže prežila, ale sa aj množila ďalej. V súčasnosti pokrýva plochu takmer 200 kilometrov štvorcových. 

Týmto údajom jej patrí prvenstvo ohľadom veľkosti rastlín na svete a nepochybne ide o najväčší živý organizmus na svete.

Rastlina síce dosiahla obrovskú veľkosť a vek, otázkou však zostáva, či bude schopná odolať moderným klimatickým zmenám. Výskumníčka Elizabeth Sinclairová tvrdí, že je možné, že táto unikátna rastlina prežije aj náročné klimatické zmeny. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd