Vedci varujú, že sme na začiatku 6. hromadného vymierania organizmov

Veronika Salayová

Všetkých päť predchádzajúcich udalostí hromadného vymierania v histórii našej planéty bolo spôsobených dramatickými prírodnými javmi. Autori novej štúdie tvrdia, že teraz prebieha šieste veľké vymieranie a že tentoraz je to kvôli ľuďom a ich zásahom do prírody.

Podľa vedcov by na našej planéte malo prebiehať šieste hromadné vymieranie organizmov. Napríklad za 500 rokov by  vyhynúť až 13 % všetkých druhov bezstavovcov, varujú odborníci v Biological Revies.

Podľa tejto štúdie sme v počiatočnom štádiu masového vymierania organizmov. Toto šieste hromadné vymieranie je však v niečom iné než tie predošlé − jediné je spôsobené ľudskou činnosťou. 

Sme na začiatku hromadného vyhynutia?

Vedci varujú, že nastoleným tempom by až tri štvrtiny všetkých druhov mohli prestať existovať do 3 miliónov rokov, pričom mnohé z nich do niekoľkých storočí. 

Len v priebehu niekoľkých nasledujúcich desaťročí hrozí vyhynutie najmenej 1 miliónu druhov, aj keď pokúšať sa predpovedať výsledky úplného kolapsu biodiverzity je len orientačné, keďže ekosystémy sú neuveriteľne zložité.

Vedci sa však zhodujú, že existuje niekoľko jasných predpovedí, ak by vymieranie pokračovalo týmto tempom, a varujú, že teraz je na nás, aby sme podnikli kroky k tomu, aby sme sa vyhli katastrofálnemu poklesu biodiverzity.

Autor štúdie Robert Cowie uviedol, aby ľudstvo prevzalo zodpovednosť za odvrátenie tejto hroziacej katastrofy. Podľa neho sú ľudia sú jediným druhom, ktorý je schopný manipulovať s biosférou vo veľkom meradle. „Sme jediný druh, ktorý má vedomú voľbu čo sa týka našej budúcnosti a biodiverzity Země,“ uviedol Cowie.

Prvým prejavom bude nedostatok potravy

„Myslím si, že prvá vec, ktorú uvidíme, je, že naše zásoby potravín sa začnú dosť výrazne zmenšovať, pretože tak veľa našej potravy závisí od opeľovania,“ povedal Corey Bradshaw, profesor globálnej ekológie na Flinders University v Južnej Austrálii, ktorý používa matematické modely ukazujúce súhru medzi ľuďmi a ekosystémami.

Podľa Bradshawa tento nedostatok potravinovej bezpečnosti, ktorý bude spojený aj so zvýšeným suchom a záplavami, najviac zasiahne chudobnejšie regióny – najmä subsaharskú Afriku a časti juhovýchodnej Ázie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd