Vedci znova prekvapujú. Antarktídu pokrývali dažďové pralesy

Veronika Sádovská

Pred 90 miliónmi rokov, keď sa po planéte prechádzali dinosauri, vyzerala Zem úplne inak. Napríklad Antarktídu pokrývali bažinaté dažďové pralesy. 

Vedci v novej štúdii zistili prekvapivú vec. Antarktídu pokrývali dažďové pralesy. Podarilo sa im totiž odkryť kúsok morského dna. Išlo o sedimenty z oblasti v blízkosti ľadovcov Pine Island a Thwaites.

Skenovanie týchto vzoriek pomocou CT odhalilo pozostatky lesnej pôdy, spór, peľu a koreňových systémov. Tie boli tak dobre zakonzervované, že sa im podarilo odkryť ich bunkovú štruktúru.

Z poznatkov vedia, že v období dinosaurov bola klíma v tejto časti sveta teplejšia ako v súčasnosti. Obdobie strednej kriedy, pred 80 miliónmi až 115 miliónmi rokov, bolo najteplejším obdobím na Zemi za posledných 140 miliónov rokov.

Teplota oceánov a morí v tom období mohla v tropických oblastiach dosahovať až +35 °C a hladina morí mohla byť až o 170 m vyššia, ako je dnes.

Južný pól podľa týchto najnovších zistení bol úplne bez ľadovej čiapky a priemerná teplota dosahovala takmer +12 °C, čo je v porovnaní s priemernou teplotou u nás o dva stupne viac. 

Lesy, ktoré sa nachádzali v Antarktíde boli podobné lesom na Novom Zélande. Napriek polroka trvajúcej polárnej noci však dokázali tieto pralesy prežiť vďaka vysokej koncentrácii CO2, ktorá vytvárala skleníkový efekt. 

Ďalšou vedeckou výzvou môže byť to, prečo sa nakoniec Antarktída ochladila. Ako z dadových pralesov vznikla trvalo zamrznutá oblasť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd