Veľká noc prinesie až +25 °C a aj na Slovensko neskôr búrky

Peter Minárik

Počasie v priebehu Veľkej noci bude na našom území veľmi teplé, no záver Veľkej noci môže priniesť aj búrky. Veľkonočné počasie by tak nudné byť nemalo.

Nadchádzajúce Veľkonočné sviatky budú iné ako sme zvyknutí. Aj pre prebiehajúce ochorenie COVID-19 zostaneme viacerí doma a počasie by malo taktiež eliminovať šírenie choroby. Podľa viacerých štúdii totiž teplé počasie zabraňuje šíreniu vírusu a to už nehovoríme o slnečných lúčoch. Ultrafialové žiarenie zo Slnka vírus totiž rovno zabíja. Počasie tak rozhodne poteší, ale nudné nebude a to predovšetkým v závere sviatkov, kedy môžu doraziť aj búrky.

Už niekoľko dní počasie na našom území ovplyvňuje rozsiahla tlaková výš, ktorá sa v týchto chvíľach presúva cez strednú Európu smerom nad východnú Európu a v druhej polovici budúceho týždňa začne cez naše územie postupovať ďalšia tlaková výš.

Na Slovensku tak bude pretrvávať aj naďalej slnečný charakter počasia. Pravdepodobne až do polovice Veľkonočných sviatkov nás čaká jasné počasie. Jediná zmena bude v tom, že teploty budú zo dňa na deň stúpať. 

Už od začiatku týždňa budú maximálne teploty stúpať nad hranicu +20 °C a vo štvrtok, teda na Zelený štvrtok by sa mali maximálne teploty pohybovať v intervale +16 až +24 °C a je možné, že v najteplejších regiónoch Slovenska budú teploty atakovať až hranicu +25 °C. Teplé a slnečné počasie nás čaká až do Bielej soboty.

Potom by sa počasie malo zmeniť a to síce tak, že nad strednou Európou by sa mala nachádzať plytká oblasť nižšieho tlaku a po zadnej strane tlakovej výše so stredom nad východnou Európou by mal do našej oblasti prúdiť veľmi teplý vzduch. 

Vzduchová hmota by sa tak počas denného prehrievania mala začať stávať labilnou a v tejto labilnej vrstve by mali vznikať prehánky a búrky a to predovšetkým v oblasti hôr. Búrky by sa mali vyskytovať v mnohých oblastiach strednej Európy. 

Vyzerá to teda tak, že Veľká noc prinesie zrejme letné dni (deň s teplotou nad +25 °C) a pravdepodobne aj búrky. Vývoj deň pod dni a v ktoré dni sa očakávajú búrky si môžete pozrieť TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd