Veľkú Britániu zasiahne v pondelok silný vietor

Peter Minárik
Na niektorých miestach by sprievodný vietor mohol v nárazoch dosiahnuť silu až 12 stupňov na Beaufortovej stupnici, čo sa rovná sile orkánu.
Britskí meteorológovia varovali, že nad Atlantickým oceánom sa začala formovať silná búrka so sprievodným vetrom s rýchlosťou orkánu, ktorá by v pondelok mohla zasiahnuť celú južnú polovicu krajiny. Jej silu prirovnali k Veľkej búrke z roku 1987, informoval denník Daily Telegraph.

Ešte vo štvrtok meteorológovia predpokladali, že najsilnejšia búrka za posledné roky bude udierať iba na južné pobrežie Británie. Dnes však varovanie rozšírili až po stredné Anglicko vrátane Londýna a Bristolu. Obyvatelia v centre krajiny majú podľa nich očakávať vietor s rýchlosťou do 130 kilometrov za hodinu a v Cornwalle a na južnom pobreží až 145 kilometrov za hodinu.

Mohutný tlakový systém sa v súčasnosti iba formuje nad Atlantickým oceánom, v oblasti nízkeho tlaku medzi zvyškami dvoch búrok zo severoamerického kontinentu, no bude mať potenciál ničiť budovy, rúcať stromy a strhávať elektrické vedenie. Môže sa však ešte stále posunúť severnejším smerom alebo naopak južnejšie a celkom minúť Anglicko. Búrka bude mimoriadne silná, pretože vznikne až v blízkosti Britských ostrovov a nestihne zoslabnúť, kým dorazí na pevninu.

Noviny citovali expertku na počasie Helen Chiversovú z britského Meteorologického úradu, ktorá povedala, že na niektorých miestach by sprievodný vietor búrky mohol v nárazoch dosiahnuť silu až 12 stupňov na Beaufortovej stupnici, čo sa rovná orkánu.

Meteorológovia očakávajú, že búrkový systém dorazí nad Britániu v pondelok v skorých ranných hodinách a zotrvá nad krajnou do 21.00 h. Západné a centrálne oblasti sa majú pripraviť na silný sprievodný dážď.

"Ak plánujete cestovať v pondelok v skorých ranných hodinách, pokúste sa odložiť svoju cestu tak, aby ste videli, či na cestách nezostali trosky," varovala hovorkyňa Meteorologického úradu Nicola Moxeyová.

Veľkú búrku z októbra 1987 meteorológovia podcenili, ešte deň pred jej príchodom upokojovali obyvateľstvo, že nebude extrémna. V skutočnosti si vyžiadala 18 ľudských životov a spôsobila škody vo výške 1,5 miliardy libier. Odhaduje sa, že vietor vtedy vyvrátil 15 miliónov stromov.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd