Vesmír ponúka ďalšie divadlo: Opäť možno pozorovať kométu Neowise

Veronika Salayová

Koncom októbra bude možné z nášho územia pozorovať ďalšiu kométu Neowise, a to v plnej kráse na rannej oblohe.

Po kométe C/2020 F3 Neowise, ktorú mohla verejnosť vidieť v lete aj voľným okom, družica Neowise objavila ďalšiu kométu.

Ďalšia kométa Neowise s označením C/2020 P1 bola objavená 2. augusta ako objekt 19. magnitúdy, informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied Monika Tináková pre TASR. 

„Sklon roviny dráhy kométy k rovine ekliptiky je až 45 stupňov. Počas prechodu perihéliom 20. októbra vo vzdialenosti 0,34 astronomickej jednotky od Slnka zjasnila na 8,5 magnitúdy. Jasnosť sa zníži z 10,5 magnitúdy na 12. magnitúdu od 26. októbra do 3. novembra,“ povedal Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV pre slovenskú agentúru.

Koncom októbra a začiatkom novembra bude podľa slovenského astronóma kométa pozorovateľná aj zo Slovenska. Vesmír sa tak na našom území postará o ďalšie nebeské divadlo.

Túto kométu však nebude možné pozorovať voľným okom. Na nočné pozorovanie však postačia malé či stredné ďalekohľady. 

Ako dodal Ján Svoreň pre TASR, kométu môžu pozorovatelia a milovníci vesmírnych úkazov nájsť na rannej oblohe v súhvezdí Panny a neskôr v súhvezdí Pastiera.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd